Руският безпилотен товарен космически кораб “Прогрес М-27М” се върти около оста си, с него няма контакт. Очаква се той да се устреми към Земята, да изгори в атмосферата и отломки от него да паднат между 7 и 11 май. Това предаде агенция ТАСС, позовавайки се на представител на руската космическа агенция “Роскосмос”.

До този момент системите на “Прогрес М-27М” не реагират на многократни радиосигнали и команди, подавани от наземния персонал в Звездното градче край Москва.

“Всички усилия останаха напразни. Безпилотният товарен кораб започна да пада към Земята. Сега може да се разчита само на чудо”, съобщи агенция “Риа новости”, цитирайки сътрудник на “Роскосмос”.

Корабът бе изстрелян вчера от космодрума в Байконур, Казахстан, с 2,5 тона товар на борда – храна, вода и технически съоръжения за екипажа на Международната космическа станция. След изстрелването ракетата носител “Союз” не е успяла да влезе в зададената орбита. Засега се предполага, че е имало дефект в третата степен на ракетата носител. Няма никаква надежда за скачване на “Прогрес М-27М ” с Международната космическа станция. Всички опити да се овладее въртенето на товарния кораб около оста си и той да бъде насочен към МКС са останали напразни.

От “Роскосмос” вече се подготвят за момента, когато отломките от кораба, които няма да изгорят в атмосферата и ще паднат на Земята. 

“Едва часове преди падането ще можем да посочим района”, заявява за ТАСС експерт на “Роскосмос”.

Според практиката в последния момент се извършва контролирано насочване към океани и морета, за да няма човешки жертви и разрушения.

ТАСС цитира и космически експерт, пожелал анонимност. Според него сегашният инцидент бил “крайно обезпокоителен”, тъй като ставало дума за ракета носител “Союз”. Тя се използва и при пилотирани космически кораби. Най-вероятно ще бъде отложено изстрелването на трима нови астронавти към Международната космическа станция, насрочено за 26 май т. г., за да има време да се извърши експертиза на дефекта, довел до сегашния тревожен инцидент. Загубите се изчисляват на 88 милиона евро.

От “Роскосмос” уверяват, че на борда на МКС, която се намира на 400 километра над Земята, има достатъчно храна и технически материали за 6-членния екипаж. Това бе потвърдено и от щатската космическа агенция НАСА.