Допълнително пенсионно осигуряване, безплатни напитки в работно време, застраховки, карта за фитнеса... Кой от всички тези бонуси, които някои работодатели правят, ще ви накара да се чувствате най-добре?

Проведено в началото на този април във Великобритания проучване на общественото мнение стига до твърде неочаквани резултати. Не са по-високите пенсии в бъдеще, не е субсидираната храна в стола, нито е безплатният фитнес – било то в офиса или абонаментна карта за залата като подарък.

Огромната част от служителите искат друго: гъвкаво работно време и възможност да работят вкъщи. Поръчаното от дъщерна компания на Virgin изследване е представително за Великобритания.

Данните показват, че работещите от дома много по-често надхвърлят регламентираното работно време и посвещават на фирмата доста повече часове. Въпреки повечето работа обаче, тези хора се чувстват много по-щастливи и много по-малко уморени.

Какво по-добро за всеки работодател?

Служителите да работят повече и да са по-доволни от това. Колкото по-свободен е работникът, толкова по-доволен е шефът.

Почти половината – 46%, от британските работници искат работодателите да им предлагат възможност за гъвкаво работно време, но това се случва само на една трета от тях.

Половината от работещите в офис предпочитат да изпълняват задълженията си от дома. Само 18% обаче са получавали такава възможност.

Предимствата обаче не свършват дотук. Докато част от колегите ви гледат непрестанно часовника в края на работния ден и стават от мястото си точно в 18 часа например, то работещите вкъщи не обръщат толкова внимание на тези формалности.

Когато са в дома си, работниците провеждат телефонни разговори, пишат и отговарят на имейли, дописват или проверяват документи дори и извън работното време. При повечето от тях това е практика.

Една четвърт от служителите пишат или отговарят на служебни имейли в извънработно време. За една трета това е всекидневна практика.

Т.е. остави служителя вкъщи и после ще се изненадаш колко извънредна работа ще свърши.

Работещите у дома дори боледуват по-рядко. 54% от тях не са си взимали нито един болничен ден в последната година, докато при работещите в офиси този процент е по-нисък – 43%.

И още малко данни в полза на работата от дома: 74% от работещите в офиси често са уморени и се чувстват под стрес, докато при работещите вкъщи от това са заплашени едва 47%.

Къде е уловката ли?

Проучването е поръчано от Virgin Pure – една от компаниите от империята на Ричард Брансън Virgin. А той отдавна проповядва точно това – накарай хората окоро теб да се чувстват свободни, пусни ги да работят вкъщи, нека сами си определят работното време и ще се изненадаш от резултата.