Депутатите дебатират по избора на председател, заместник-председатели и секретар на Централната избирателна комисия, предаде Агенция "Фокус". Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева каза: „Смирете се, уважаеми вносители. Не правете неща, които сте замислили със силата на мнозинството да минирате работата на ЦИК. Това е нарушаване на правомощията на президента”.

Председателят на Комисията по правни въпроси Четин Казак каза, че правомощие на президента е да назначава определени държавни служители, без да се прецизира кои са те.

„Къде е дадено правомощие на президента кои конкретни членове на назначава? Абсурдно е и не си правете илюзията, че можете да сезирате Конституционния съд. Ще ви се изсмеят и ще ви го върнат. Никой не избира и не назначава вместо президента. Народното събрание си позволява да предложи на президента такова съотношение на разпределение на местата, каквото счита, че отговаря на разписаните членове. Оттам насетне президентът може да реши кого и как да назначи за членове на ЦИК”, заяви Казак.

Депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров попита кои текстове на Конституцията определят по какъв ред президентът назначава.
Данаил Кирилов от ГЕРБ добави, че президентът е назначавал след консултации. „По най-груб начин казваме на президента как се разпределят квотите, след като има норма в закона”, заяви той.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева добави: „Записано е, че се създава ЦИК, която е независим държавен орган. Искате съотношението между ГЕРБ и ДПС да е 2 към 1. Пропорционалното съотношение според вас е 2:1, при положение че процентите са над 30 за ГЕРБ и 11% за ДПС”.

Депутатът от ДПС Четин Казак заяви: „Ние преценихме с Изборния кодекс, че ЦИК няма да се избира изцяло от Народното събрание, ще оставим възможност президентът да назначи членове, но при ясни изисквания, разписани в Изборния кодекс, а именно пропорционалното разпределение”.

Депутатът от „Атака” Десислав Чуколов каза, че и това му е много на президента.

„Президентът Плевнелиев е избран с измама. Максимално трябва да му бъдат орязани възможностите да манипулира”, заяви Чуколов.