Ако имате нещастието да си счупите ръка, крак, или пръст, ще имате само няколко варианта за шина - универсални по размер. Или гипс, който, дори и поставен от прилежни лекари, няма да е съвършен.

3D принтирането обаче може да направи шините съвършени, и то само за няколко часа.

Две компании, MHOX и CRP Group, са създали нещо, което наричат "Генеративна Ортоза", използвайки полимидния материал Windform GT, и процес, наречен "лазерно обгаряне". Подобно на традиционното 3D Принтиране, "лазерното обгаряне" добавя материал, но с това приликите се изчерпват. Процесът е по-сложен, и по-скъп от стандартното принтиране, защото целта е и отделните пластове да се стопяват и свързват в общ обект. Традиционното принтиране може да има ръбове, които трябвада се изгладят например - нещо, което не се случва при обекти, направени с "лазерно обгаряне".

Когато продуктът е завършен и техника го извади от машината, той изглежда като кутия с пясък.

При генеративната ортоза се използват инфрачервени и структурни светлинни сензори, които сканират частта на тялото, която е пострадала, възстановява се, или има нужда от рехабилитация. Сканираният обект се вкарва в специален софтуер, след това се принтира.

Но това не е просто налагане наслой върху слой материал. Софтуерът вгражда структура на пчелен кошер - с цел по-добра вентилация и гъвкавост на шината. Според компанията, гъвкавостта може да бъде нагласяна според конкретното приложение - при счупване твърде удобна шина няма да върши толкова добра работа.

CRP Group твърдят и че полиамидът е водоустойчив, наскоро е минал и тестове за алергии и кожни реакции, и е напълно инертен. 

Материалът Windform не е случаен. Ползвал се е за части на състезателни коли, тестов робот, и 3D отпечатан сателит, пратен в космоса през 2013 г.

Традиционните шини са евтини, но неточни и често неудобни. По-скъпият вариант - изработена в рамките на няколко седмици от отпечатък на ръката ни например - е скъп и бавен процес. Все още не е ясна крайната цена на генеративната ортроза, но компанията подчертава може би най-важния детайл на новата технология:

"Вместо седем размера за 7 милиарда души, сега имаме 7 милиарда размера за 7 милиарда души."