Правосъдния министър Христо Иванов коментира като класичско затваряне на очите и "замитане под килима" вчерашното решение на Висшия съдебен съвет да освободи следователя Петьо Петров. Както е известно, магистратът, известен като Пепи Еврото, ще си тргне "по живо, по здраво" с 20 заплати, без срещу него да бъде образувано дисциплинарно производство или да понесе друга санкция.

Действията на Петров по делото с Николай Цанев, Петър Сантиров и Тенчо Попов бяха окачествени дори от Върховния касационен съд като "класичска провокация към подкуп". Той обаче не понесе никаква отговорнст поне за уронване на престижа на съдебната власт - оказа се, че е изтекла давността от деянието му. 

"Решението на ВСС за Петров касае всички нас и съдържа ключа по много въпроси, които ни занимават - кога нещо ще започне да се променя, когато отново започнем да мислим колко е лошо предсрочното прекратяване на мандата на този ВСС, защо България изглежда по-зле от Румъния", каза Иванов на влизане на заседанито на Съвета.

По отношение на действията на частния съдебен изпълнитл в сградата на ТВ7 вчера той обясни, че засега няма жалба срещу действията на ЧСИ-то и че ако постъпи такава, тя ще бъде разгледана.

На заседанието дойде и съдия Нели Куцкова, която ще участва в конкурса са председател на Софийския апелативен съд.

Нели Куцкова. Снимка Веселин Боришев