Много странно - дългият (и единодушен) дебат във ВСС в полза на отличните качества на Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд, завърши с гласуване... "против". Бившата зам.-министърка на правосъдието, член на ВСС и кандидатка за вицепрезидент събра едва 9 гласа "за", 4 "против" и 6 "въздържал се".

Преди това 10 човека се изказаха в нейна полза, а после имаше такива, които признаха, че не са се изказвали, но са я подкрепили на гласуването. 

Така се провали третият поред опит да бъде избран председател на съда. Членовете на кадровия орган на Темида буквално се разбуниха след изненадващото несъбиране на мнозинство от 13 гласа.

"Това, което се случи преди няколко минути, надмина и най-лошите ми представи за това какво може да се произведе", ядоса се представляващата Съвета Соня Найденова.

"Не знам дали обидихме колегите от САС (40 съдии изпратиха писмо, че са "за" Куцкова, б.р.), но със сигурност обидихме себе си", каза председателят на ВКС Лозан Панов.

Калин Калпакчиев, който е известен с острите си становища против работата на този ВСС, бе съвсем буквален: "Ние сами подписваме съвсем явно своята несъстоятелност като колективен орган."

На фона на решенията за Куцкова и вчерашното - за освобождаване на Пепи Еврото, той нарече жалък "смешния плач" на настоящия ВСС, че ще го разпуснат предсрочно.

"Еми тогава разпускаме се и толкоз", каза ядосано Мария Кузманова, след като не се прие предложението й за явно гласуване.

Лозан Панов предложи решението да се прегласува: "Смятам, че можем да направим тази стъпка, която да обедини магистратите."

Членовете на Съвета се изпокараха, чуха се възклицания: "Лъжци!" и обвинения в лицемерие. Кадровиците изпаднаха в пореден спор дали прегласуването (което иначе практикуват системно) е противозаконно.

Само шефът на Етичната косимия Ясен Тодоров си призна на глас, че не е подкрепил кандидатурата, защото Куцкова била политически обвързана (тя беше кандидат-вицепрезидент на Петър Стоянов през 2001 г., б.а.).

В отсъствието на Сотир Цацаров и шефа на ВАС Георги Колев ВСС се изпокара, като по едно време дори не знаеха какво гласуват - дали за повторно гласуване или за отмяна на вече взетото решение за повторно гласуване... 

Имаше повече изказвания "за" отколкото гласове "за"- констатираха накрая членовете на съвета, когато викнаха самата Куцкова и трябваше да й обяснят абсурда на ситуацията.

На журналистически въпрос смята ли, че има "знакови отсъстващи" на днешното заседание, Калин Калпакчиев от съвета каза "да". Той поне не знаел главният прокурор и председателят на ВАС да са отпуска.