Калоян Махлянов-Котоошу обяви, че ще сложи край на кариерата си. Българският сумист сподели това пред журналисти в град Осака, Япония, където се провежда пролетният турнир по сумо „Хару башьо“.

Махлянов е първият европеец, спечелил Купата на императора, като това става факт през май 2008 г. Котоошу започва кариерата си през 2002 г. и две години по-късно вече се състезава в най-високата категория. През 2005-а 31-годишният българин заслужва втория най-висок ранг в сумото озеки. Общо в кариерата си сумистът има 537 победи и 337 загуби.

Котоошу отскоро има японско гражданство, а от 2010 г. е женен за японската красавица Асако Андо. След прекратяването на кариерата си на сумист, Калоян Махлянов ще се ориентира към треньорската кариера и планува да открие собствена школа в Япония.

Като причина за оттеглянето си Котоошу посочи физическите си проблеми. Махлянов се отказа от турнира в Осака заради травма в рамото.

„Достигнах физическия и психическия си предел. В последно време страдах от толкова много контузии, но няма за какво да съжалявам, тъй като дадох всичко от себе си през последните 12 години“, сподели Котоошу пред медиите в Япония.

Махлянов е автор на четвъртата най-дълга серия в сумото, след като в продължение на 47 поредни турнира се състезаваше като озеки.

През 2009 г. тогавашният президент Георги Първанов награждава Калоян Махлянов с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина". Котоошу е и почетен гражданин на град Лясковец.