„Ех, защо има толкова много камери, не можем да пушим”, вайка се лидерът на левицата Михаил Миков.

Току-що е пристигнал на митинга-шествие, който БСП организира за Деня на труда пред Народното събрание и е наобиколен от фоторепортери и оператори.

И да е очаквал голямо присъствие другаря Миков... няма такова. Въпреки обявените гръмко от левицата 8000 участници, и с просто око може да се види, че почитателите на Първи май са поне три пъти по-малко от миналата година. Когато БСП, все още ръководена от Сергей Станишев, докара с автобуси 10 000 души от цялата страна. Времето тогава беше различно – вървеше кампанията  за парламентарните избори, а кабинетът „Орешарски” беше на власт.

Разликата между митинг на управляващите и митинг на опозицията лъсва от пръв поглед. Докато миналата година шествието бе съпроводено от огромен ТИР с платформа и силна музика, днес БСП скромно се задоволява с малка камионетка, от която се командва шествието "Спри. Забави. Мини на ляво". Ако Станишев и кандидат-депутати преди година държаха гръмки речи пред хилядите на пл. „Св. Ал. Невски”, то днес Миков се задоволява с репликата за пушенето, споделена в тесен кръг. А малко по-късно и с кратко слово.

„Тук сме, за да кажем: „Повече справедливост, повече солидарност”. Тук сме за защита на индивидуалните и колективни права – права, за които хората са се жертвали, а днес някак си се приемат като нормални. Тези права трябва да се отстояват всеки ден”, казва председателят на левицата.

"Време за справедливост" – тази година това е надсловът на събранието. С Миков, Мая Манолова и Калоян Паргов в първите редици шествието извървява пътя от парламента до Борисовата градина.

Както и миналата година на „трудещите се”, предимно пенсионери, са раздадени балони. Огромното „черво” с цип, от което се изсипват на площада първоначално стряска възрастните хора, но после друга мисъл ги угрижва. „Кой е надувал балони цяла нощ?”, питат се бабите, побутвайки се. Този път сини с 12 жълти звездички няма... Преобладават червените.

Комунистически и чужди символи също са на воля представени – развяват се червени знамена със сърп и чук, ликът на Че Гевара е навсякъде, а в челните редици е и крайнолявата партия „Нова зора”.

Представена е и инициатива за поставяне на паметен знак по повод 25-ата годишнина от първия празник на в. „Дума” и левия печат.

Кебапчета и скромно хоро допълват картинката.