Доста нарушения в "Софиямед", особено в сферата на трудово-правните отношения, на графиците, на дежурствата и работното време. Това са началните изводи от проверката на Изпълнителна агенция „Медицински одит” в здравното заведение, където акушерка преби новородено момиченце.

„Констатирали сме нарушения в качеството на предоставената медицинска услуга, и по-специално в грижите към това бебе”, обясняват от агенцията.

Продължава анализът на записите от камерите и вероятно ще бъдат направени допълнителни изводи. В болница „Софиямед“ не е въведана практика за редовно проследяване на записите, а те биват гледани само при възникнал инцидент.

„Открихме нарушено право, при това конституционно право. Няма информирано съгласие на пациентите в болницата, което да дава основание те да бъдат следени от камери и записвани”, съобщиха от изпълнителната агенция.  Нарушения са открити и в трудова медицина.

От създаването й през 2012 г. болница „Софиямед“ е проверявана от ИАМО общо 12 пъти, като в близо половината от случаите са последвали санкции. Основанията за това са били 2 писма на Министерството на здравеопазването, 8 жалби на пациенти, една обща планова проверка и една – след самосезиране.  Всички жалби се отнасят до неудовлетвореност от качеството на оказаната медицинска помощ.

При плановата проверка са установени нарушения по стандартите „Клинична лаборатория“, „Анестезиология и реанимация“, „Неврохирургия“, „Нервни болести“, както и нарушени икономически права на пациентите.

"По деликатната тема за евентуалните санкции по случая с битото бебе можем да кажем, че тяхната тежест ще зависи от окончателните резултати на проверяващите институции, включително и на агенция „Медицински одит“. Трябва да подчертаем, че този случай не е само медицински, той е вид агресия, вид престъпление и е по-близо до компетентността на криминалистите", съобщават още от ИАМО.