Футболният сезон е към своя край и както изглежда всеки участник скоро ще бъде поставен на мястото, което заслужава. Не за първа година разпределението на трофеите и останалите бонуси е лишено от генерален смисъл.

И все пак някой ще стане шампион, друг ще спечели купата на България, а пък още два тима ще вземат визи за Европа. При едно условие - да се премине през цедката, наречена лиценз. Това пък изпрати българския футбол в два паралелни свята. Единият е на това, което се случва по стадионите. И другият на това, което става в стаичката с касата на отбора. Сезонът бе драматичен, а настроението на главните участници променливо.

След победата си над „Лудогорец”

„Левски” спря пропадането надолу

„Сините” хванаха последния си шанс за сезона, след като отстраниха „Лудогорец” с гол в последната минута. 12 хиляди души изпитаха върховната наслада да видят любимците си на върха на щастието. А това не беше се случвало пълни две години. В края на един труден и безпаричен сезон, „Левски” може да спечели първия си трофей от 2009 г. насам. Предстои финал с „Черно море” - отбор, който левскарите победиха наскоро с 5:2.

Тимът от "Герена" е фаворит не само с името си, но и с играта в последните два месеца. Случи му се едно хубаво нещо, назначен бе Стойчо Стоев, който знае как се прави хубав футбол. И резултатът вече е налице. Какво предстои? „Левски” печели купата на България и участие в Европа. През лятото обаче остава без отбор, защото сегашните изпълнители едва  ли ще искат да играят отново без пари. Вече четири месеца те не получават заплати.

Решаването на финансовия проблем на този етап изглежда невъзможно. Под въпрос е лицензът, но дори да бъдат покрити текущите задължения, омагьосаният кръг няма как да бъде разбит. Победата е пирова, но какво от това. Никой не може да попречи на феновете да спят усмихнати.

В сегашното положение на „Левски” през есента бе ЦСКА

"Червените" бяха първи във временното класиране, мечтаеха за титла и участие в Шампионска лига. Спечелиха още две поредни победи във вечното дерби. Тандемът Томов - Младенов държеше духа на общността висок. Всичко това приключи в началото на януари, когато играчите бяха събрани за зимна подготовка. А когато се поднови първенството, „червеният балон” просто се пукна на малки парченца.

Толкова малки, че вече два месеца не могат да ги съберат. Томов и Стойчо ги няма. Експериментът с млади треньори се провали. Сега в Борисовата градина се върна Супер Любо. Той ще трябва да гради отбор в насипно състояние с играчи, които не получават заплати. Повечето от тях едва ли ще имат силно желание да останат. Ако обаче го направят, ще е само за да заведат дела пред УЕФА, които задължително ще спечелят. И така дълговете на ЦСКА ще продължават да растат.

И Любо Пенев няма да остане, защото ситуацията е не само безнадеждна, но и абсурдна. Новите шефове обсъждат вариант фалит. Вероятно дълбоко го желаят, тъй като това е единствения начин да се спасят от плащане на едни 25-30 милиона. Но не смеят да го кажат, защото фенове ще ги разкъсат. 

ЦСКА не може да фалира. А трябва - това е съдбата на всяка една фирма, която е натрупала необезпечени задължения. Натам върви и „Левски”. В емоционален план настроението при армейците е минорно. Футболът засега им е последна грижа. 

Има един отбор в България, който е на светлинни години пред останалите по отношение на организация и финанси. В последно време обаче той съвсем не е

на светлинни години като игра и резултати

Евробоецът на България „Лудогорец” не е това, което беше допреди година. При шампионите има системен проблем, с който те не могат да се справят. Почти сигурно ще станат шампиони за четвърти пореден път, но големият въпрос е какво предстои след това. В сегашното състояние ли ще атакуват отново Европа и групите на Шампионска лига? Май треньорската смяна е само въпрос на време. А май и доста от играчите са с изтекъл срок на годност.

„Левски” и ЦСКА имат оправдание - без пари са и потънали в борчове. В Разград всичко е правилно подредено - огромен бюджет, всевластен благодетел, държавно намигване за стадиона... А на терена нещата не вървят. "Орлите" стават отново шампиони само защото нито един техен съперник не е способен да спечели три поредни мача.

Приключва ли явлението? Превръща ли се вече и „Лудогорец” в сив отбор от безличната ни футболна действителност? Отговорите ще дойдат през лятото.

В кратко резюме това е положението в българския футбол в края на сезон 2014/2015. Със задаващото се решение никога повече да не се прави шампионат с редовен сезон и така наречени "плейофи". Това просто не сработи.