Тържествената литургия, отбелязваща 1150 години от Покръстването на България и 1145 години от основаването на Българската православна църква започна в Голямата Базилика в Плиска, съобщи Агенция "Фокус". Патриарх Неофит води службата и други митрополити от БПЦ, както и гости от всички големи православни църкви.

"Оставайки под знака на радостта от Христовото Възкрeсение, днес св. Църква ни приканва да си спомним и за равноапостолния цар Борис, благодaрение на когото в далечното девето столетие българският род възприе спасителните истини на християнската вяра," каза патриархът след края на литургията.

Сред официалните гости са бившият премиер Симеон Сакскобургготски, директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, посланика на Русия Юрий Исаков, и други. Премиерът Бойко Борисов също присъства - а в края на 3-часовата литургия бе награден с най-високото отличие на църквата - ордена "Св. цар Борис - Покръстител" - първа степен. 

Наградени са и Сакскобургготски и Емил Велинов - директор на Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет, съответно с ордени "Св. Йоан Рилски” първа и втора степен.

Голямата базиликата в Плиска, един от най-важните религиозни паметници на ранното християнство в България, е пълна с десетки граждани и други специални гости. На специална сцена присъства и хорът на катедралата "Св. Александър Невски".

"Да си спомним за богоблажения цар Борис, приел в кръщелния купел името Михаил, когото Бог бе видял като достоен съсъд за Своята благодат, просвещавайки ума и сърцето му с истинската вяра и определяйки му жребия на равноапостолството. И така, отново да прославим заедно с цялата Църква владетеля, определил както с личния, така и със своя държавнически избор приобщаването на нашия народ и на държавата ни към християнската цивилизация," заяви още патриарх Неофит.

В словото си патриархът спомена още, че днес – 1150 години след покръстването на българския народ – тези и множеството други свидетелства от миналото отново ни припомнят, че само следвайки заветите на нашите, родили ни за Господа предци, бихме могли и ние да се надяваме на Божията помощ и закрила.

"Ако искаме и днес нашият народ и държава да се радват на мира и благоденствието, които дарува Божията благодат, трябва да сме твърди и непоколебими в изповядването на спасителната православна вяра, завещана ни веднъж и завинаги от живота и делото на първия български християнски владетел и винаги пазена от нашия благочестив народ като най-скъпоценно съкровище и залог за нашето пребъдване във вековете.

Делото на покръстването на нашия народ беше увенчано още приживе на светия цар Борис-Михаил и с учредяването на светата Българска православна църква. Св. цар Борис бе и първият, който се погрижи Поместната ни църква и православната християнска вяра да проникнат най-здраво в нашето народностно битие и култура, въздигайки храмове на Живия Бог и усърдно подпомагайки делото на църковната просвета.

Пример, който е достоен за следване особено днес, когато православният ни народ живее в условията на духовни изпитания и нерядко се увлича по съмнителни ценности и идеали, които, вместо към тесния път на вечния живот и наследяването на Царството Божие, го тласкат към широкия път на греха (Мат. 7:13-14). Затова нека помним нашите наставници, които са ни проповядвали словото Божие, и, имайки пред очи свършека на техния живот, да подражаваме на вярата им (Евр. 13:7)", заяви патриархът.

"Блажени царю Борисе, като стоиш пред престола на Всевишния, моли Христа Бога да дарява на народа ни мъдрост и сила, а на нас, които ти се молим – спасение на нашите души", завърши словото си патриарх Неофит.