Италия е страна с богата култура и история. Музеите там са почти на всяка крачка. От Колизеума в Рим до наклонената кула в Пиза или музеите на Флоренция с творби на най-знаковите имена на Ренесанса - изборът е огромен.

И все пак в едно малко италианско селище се открива нов музей, който ще даде своя специфичен принос в колекцията на древна, средновековна и съвременна култура, която Италия предлага. Той е посветен на нещо, което посетителите биха очаквали в най-добрия случай да видят в тоалетните. Museo della Merda, който, ако държим да сме по-културни, се превежда като музей на екскрементите, е представен като първия музей, посветен на изучаването на този специфичен, но добре познат на всеки от нас продукт. Основан е от италианския фермер Джанатонио Локатели и отвори врати тази седмица. Разположен е на приземния етаж на средновековен замък в Кастелбоско, селище близо до град Пиаченца.

Средновековният замък, в който се помещава новият музей.

Локатели разказва пред "Дейли мейл", че вдъхновението за подобна експозиция дошла от неговата кравеферма, в която се произвеждало сиренето Grana Padano. Както е известно, кравите са доста продуктивни в производството на изпражнения. 2500 глави добитък, които дават 300 тона мляко, отделят огромни количества тор. С течение на времето Джанатонио решил да почете този продукт и неговите исторически употреби като се спре на различните му приложения - като средство за обогатяване на почвата, и като материал за строителство. 

"Малко явления са с такъв богат материал и така концептуални като културната история на la merda", се обяснява на сайта на новия музей. Той ще представя различни любопитни и недооценени факти за този важен продукт, който подлежи на различни трансформации и има значение в науката, а несправедливо е смятан за ненужен.

Самият Локатели дава пример. Той има завод за преработка на отпадъци, в който торът се превръща в метан, обогатена почва и дори материали за производство на тухли.

Преработващият кравешки отпадъци завод.

Замъкът и близкото селище в момента се отопляват от електричество, произведено от метана на кравешките изпражнения.

Локатели толкова много се гордее със завода си, че решил да направи и музей по темата. Започнал да събира артефакти, свързани с екскременти от цял свят за новата експозиция.

Те включват буца от фосиризиран екскремент от динозавър, буркани с фекалии, колекция от торни бръмбари.

Бурканите са с ценно съдържание - различни екскременти.
Екскрементен артефакт

Има и колекция от произведения на изкуството, вдъхновени от темата. Предвижда се да се прожектират и откъси от филми, които разработват проблема.

Още един въпрос трябва да се изясни. Този интересен музей има потенциала да бъде и пълен с аромати, не съвсем приятни за повечето хора. А наближават и летните месеци. Архитектът на музея обаче уверява бъдещите посетители, че атракцията няма да мирише.

"Неприятната миризма идва от метана, махаш го и няма повече проблеми, обяснява Лука Чипели, който е проектирал рециклиращия завод и има опит в различни подобни проекти. "Мястото ще мирише на свежо и приятно", добавя той.