Очакваният финансов ефект от сливанията на около 10 болници ще дойде от отпадането на близо 500 души от администрацията, парите за които ще отидат към лекарите и пациентите, заяви пред БНР зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Това са 10 болници със средно 40 човека, което прави някъде разходи за фонд „Работна заплата“ около 5 милиона и още около 2 милиона за издръжка. Ако тези администрации се обединят в една годна, работеща, знаеща и можеща администрация, която да обслужва интересите на болниците, и то от можещи хора, това означава, че ако там вложим 1 милион - от тези 5 или 6, за заплащане на хората, които да бъдат силно мотивирани да си вършат работата като трябва, това означава минимум 4-5 милиона спестяване. А това не е малък ресурс за болниците, обяснява Пенков.

Според него мястото на отстранения от здравния министър Петър Москов шеф на болницата св. "Иван Рилски" Дечо Дечев е в системата:

Министър Москов събира отбор, събира чета, за да може да направи много тежки промени. Те трябва да се извършат, защото в докладите на ЕК постоянно се посочва, че болничното здравеопазване е нискоефективно и неефикасно. Трябва да се направят максимални усилия тези заключения да прекъснат. Тепърва ще се създават структури и т.н. Ще се правят нови неща, така че принципно  на специалист като д-р Дечев мястото е в системата. Лично аз бих го използвал, безспорно, казва Пенков.

Пенков отхвърли твърденията на Дечев, че сливането на лечебни заведения цели извършването на подмолна приватизация на болници:

Те са в забранителния списък на болници, които са гръбнакът на здравеопазването и няма как да стане. Никой не може да ги продаде под масата или тихичко зад вратата, зад ъгъла. Изключено.

Заместник-министърът коментира и случая с малтретираното бебе Никол и претовареността на акушерката, която е от началото на годината е работила над 240 часа месечно при законово ограничение от 160 часа:

Започнали са засилени проверки за случаи на прекомерно полагане на труд. Сега ще направим проверки. Доколкото разбрах и колегите ог Главна инспекция по труда също засилват такъв тип кампания, защого това е основно по трудово законодателство. Но аз съм убеден, че това става и ще ви кажа защо.  Преди около 30 години, акушерките в България, които са работили реално в доста по-малко родилни и неонатологични отделения, са били към 8300 – 8400, а сега са към 3 300. Виждате какъв огромен недостиг на кадри имаме. И вероятно това се случва и на много други места.

Пенков заяви, че не е имало такъв проблем в болницата, докато той е бил директор на „Софиямед“, но в момента ситуацията е по-критична и професионалната миграция между болниците е по-засилена. Той e разпоредил да се събере събира информация в кои болници с предимно държавно участие липсва наблюдение. Целта е да се създадат условия и майките да могат да наблюдават децата си.