"Недемократичното управление не може да роди демократични реформи“, каза в котленското село Ябланово председателят на ДПС Лютви Местан, съобщи пресцентърът на партията.

Той нарече случващото се в България „тежка криза на толерантността“.

Има разколебаване на демократичния модел и преди да се реши проблемът с демократичността на управлението, не е възможно да бъдат разрешени другите въпроси, защото не може да бъде прието като демократично управление, в което участват политически сили определени в доклада на ПАСЕ като фашистки“, каза Местан.

Депутати от ДПС, посланикът на Турция Сюлейман Гьокче и други дипломати присъстваха на събора по случай 26-ата годишнина от т.нар. майски събития. През май месец 1989 г. започват бунтове на българските турци срещу насила променените им имена – т.нар. възродителен процес. Последва принудителното изселване в Турция, станало известно като „голямата екскурдия“.

Лютви Местан, посланикът на Турция Сюлейман Гьокче, активисти на партията и дипломати на събора в Ябланово.

Най-уродливата изява на тежката ерозия на демократичните ценности е предложението на Патриотичния фронт използването на майчин език в предизборна кампания да се наказва със затвор от 3 до 6 години“, каза Местан.

Този проблем бил преди тежките реформи в икономиката, заетостта, социалния статус и готовността на армията да покрива ангажиментите към НАТО. ДПС било готово „с градивни позиции да участва в решаването на тези проблеми", но чак след решаването на въпросите с толерантността.

Ябланово е мястото, където преди 2 години Лютви Местан говори на предизборен митинг на турски език и за това му бе наложена глоба. Тази година „нашето лого за отбелязването на Майските събития е “Заедно срещу омразата”, обясни пред присъстващите Местан:

"Под заедно ние разбираме не само заедността на членовете и симпатизантите на ДПС, а на всички демократично мислещи хора в страната. В тази тежка ситуация ДПС е призвана да бъде основния стълб на либералната демокрация в България, подчерта лидерът на ДПС", е казал още Местан.

По предложение на председателя на ДПС Лютви Местан митингът отбелязал с едноминутно мълчание паметта на поета Мехмед Карахюсеинов - Мето, който точно на този ден е издъхнал, пет години след като се е самозапалил, в знак на протест срещу насилствената смяна на името му.