Симеон Сакскобургготски излезе с официално становище по повод твърденията, че ще бъде в Москва на парада на 9 май, както и за решението на Светия синод да споменава в богослуженията си Цар Симеон II.

Ето съобщението, публикувано на неговия сайт.

"По повод разгорещените дебати относно решението на Светия Синод да споменава в богослуженията си Цар Симеон II, които явно са част от прийомите да се отвлича общественото внимание от злободневните въпроси,  припомняме думите на Негово Величество при връчване на ордена „Св.Иван Рилски” на 2 май:

"Така, както съм служил на Църквата и на Република България, възнамерявам да го правя и занапред”.

Нека не позволяваме да ни манипулират с конспиративни теории и жалки политически игри, които нямат нищо общо с решението на Светия Синод. 

И във връзка именно с тези конспиративни теории, ще отбележим, че в програмата на Царя не фигурира пътуване на 9 май до Москва, както бе публикувано в някои медии".

Според една от версиите има връзка между двете събития. Решението на Светия Синод целяло да се придаде някаква държавна функция на Симеон, а с присъствието си на парада в Москва той щял да компенсира отсъствието на президента Росен Плевнелиев.

Плевнелиев, както и почти всички западни лидери, ще отсъстват от парада в знак на протест срещу войната в Украйна.