Австрийският писател и драматург Петер Хандке ще получи международната Ибсенова награда, която неофициално наричат "театралния Нобел". Името на лауреата по традиция се обявява на 20 март - рождения ден на Хенрик Ибсен. Това е и най-значителният театрален приз в света. Не само като престиж, но и като сума - размерът на наградния фонд е 300 хиляди евро. Присъжда се на театрален деец, "който поддържа духа на обновление в изкуството, присъщ на творчеството на Хенрик Ибсен".

Петер Хандке е една от знаковите фигури в съвременната немскоезична литература. Той получава световна известност още през далечната 1966 г., когато публикува романа си "Игра на въпроси". Сред известните му творби са повестта "Страхът на вратаря от дузпа", сборникът "Вятър и море" и куп поетични книги. Сценарист е на великолепния филм на Вим Вендерс "Небето над Берлин". Носител е на наградите "Фридрих Шилер", "Томас Ман", държавната награда на Австрия за литература и пр.

Между другото Хандке е носител и на ордена "За заслуги" на Сърбия заради моралната си подкрепа към бившия вече президент Слободан Милошевич и поради това е приеман от някои за наивник в идеологическата сфера. Няма спор обаче, че е един от най-оригиналните съвременни писатели, със значителен принос към световната литература през втората половина на ХХ век и огромен принос в раждането на нова литературна класика. 

Ибсеновата награда бе създадена от правителството на Норвегия през 2007 г. Пръв неин лауреат стана режисьорът Питър Брук. Церемонията по награждаването традиционно се състои през септември в Осло, в дните Ибсеновия театрален фестивал.