Свободната от платени чадъри зона от плажа остава 50%. Това решиха депутатите от парламентарната комисия по регионално развитие на днешното си заседание, като обсъдиха на второ четене предложения за изменение на Закона за Черноморското крайбрежие. Реално законодателите се отказаха от първоначалната идея платената зона да бъде разширена върху 70% от плажната ивица.


Не мина обаче предложението на напусналия ГЕРБ депутат Светлин Танчев, който поиска забрана за застрояването на зоните А и Б в районите, които са от Натура 2000 и попадат в Директивата за местообитанието на Европейската комисия.

В Зона А попада 100-метровият участък след края на плажната ивица, а Зона Б обхваща до 2 км във вътрешността след морския бряг.

 

Предложението бе подкрепено от съпредседателя на партия "Зелените" Андрей Ковачев, който призова депутатите да помислят за българската природа, екологията и туризма.

"Тази вечер вашите деца ще протестират, а вие с какви очи ще ги гледате?", обърна се към депутатите Ковачев.


Думите му обаче предизвикаха гневна реакция у присъстващите на заседанието концесионери на плажове, собственици на атракциони и на кметовете на черноморски общини.

"Нашата община умира, от общо 16 селища 4 са с население от 2 до 6 души и скоро ще бъдат изтрити от картата", каза Райна Бакърджиева, кмет на Шабла. Според нея при тотална забрана на строителството, предложена от Танчев, черноморските общини нямат бъдеще.

 

Зам.-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов също коментира, че не може да има такава забрана.