"Не сме били роби в юридическия смисъл на думата. Терминът "робство" може да се използва в литературата, публицистиката, киното, но няма да има историк, който да се насили, тъй като историците трябва да пишем с точни критерии. Айде робство да си остане за вас - хората, журналистите, а пък ние ще използваме друг термин - доминация, управление, защото наистина е така".

Това каза пред Би Ти Ви шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Така той се включи в дискусията, предизвикана от кмета на Панагюрище Никола Белишки по време на честванията на Априлското въстание. В словото си Белишки заяви, че синоним на турско робство няма и всеки, който го търси е национален предател.

"Българинът не е бил продаван като американските негри, нито е бил закрепостен като руските крепостни селяни. Бил е свободен човек, но е нямал права. В Априлското въстание се включват 2500 човека с висше образование. Тези хора не са можели да станат дори лейтенанти в турската армия, не могат да станат околийски управители, не могат да станат кметове". Така Димитров обясни накратко някои от причините за въстанието. "Борили са се за свободата и за правото сами да регулират живота си", поясни шефът на НИМ.

Димитров представи макет на Голямата базилика в Плиска, която предстои да бъде възстановена. Той припомни, че базиликата е разрушена именно след завладяването на България от османските турци. 

"Разстоянието от единия до другия край е 102 м. и 50 см., широка е 30 м. Представте си игралното поле на стадион "Васил Левски" застроено като църква. Това е най-голямата църковна сграда в Европа до 17 в. Тя е била разрушена от турците съзнателно, до основи. Османските турци не са били глупави хора, иначе не биха удържали тука 500 години. Те завладяните народи ги превръщат рая, което означава стадо. Едно стадо, за да бъде лесно управлявано и манипулирано, не бива да има спомен за миналото си величие. Те изповядват принципа на римляните - изтриване на паметта. Могли са да я превърнат в склад, могли са да я превърнат в казарма, дори в джамия, но не са го направили. Твърде е голяма. Защото хората ще си спомнят, че това не е било джамия. Каменните блокове са използвани за строеж на казарми и джамии в Шумен. Томбул джамия до голяма степен е построена с камъни от Плиска и Преслав", разказа Димитров. 

Според професора най-важното е възстановяването на историческата памет на българите. "Баба Ванга веднъж ми е каза "България ке се оправи, като се оправи Света София". Тя се е казвала Света София и тази църква, голямата базилика", разказа Димитров. И поясни, че пророчицата не е имала предвид някаква мистика. "Тя е имала предвид, че българският народ ако е способен да се обедини и възстанови тази църква ще е способен да възстанови и себе си като една достойна нация с висок жизнен стандарт, развита икономика и със силна армия", смята историкът.

Димитров отхвърли обвиненията, че възстановката ще е бутафория, защото тя нямало да се прави с леки материали като "картон и шперплат". Камъните щели да се вземат дори от същата кариера, която е била използвана на времето. "Църквите са типови строежи, затова знаем как е изглеждала", обясни Димитров.