България, Беларус и Русия празнуват днес Деня на радиото и телевизията. 

Първите радиопредавания в България са осъществени още през 1929 г., когато група инженери, начело с инж. Георги Вълков построяват 60-ватов радиопредавател в Инженерната работилница в София.

На 25.01.1935 г. Цар Борис III подписва Указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост. На 18 юни 1935 г. за първи главен ръководител на "Радио София” е назначен Панайот Тодоров Христов, известен с псевдонима Сирак Скитник - поет, художник и театрален критик.

През 1938 г. започва строежа на нова страда на "Радио София” на булевард "Драган Цанков" № 4, в тогавашната вилна зона на София. Основния строеж е завършен през 1941 г., след което, германската фирма Telefunken оборудва новия радиодом с най-модерни за времето си технологии.  

Там се помещават националните три радиопрограми на БНР и до днес.

През 1951 г. екип от учени от Катедрата по радиотехника и физика в Държавната политехника (Машинно-електротехнически институт от 1953 г., днес Технически университет) в София започва работа по предаване на образи на разстояние. Идеята за телевизия е на тогавашния доцент Кирил Кирков, който, повлиян от информациите за телевизионни предавания в чужбина, предлага на ректора проф. Саздо Иванов да започнат експерименти за създаването на телевизия в страната.  В навечерието на 1 май 1954 г. е осъществено първото официално предаване по безжичен път. След тази дата Експерименталният център на МЕИ започва редовни предавания веднъж седмично, а след септември 1954 г. - 2 пъти седмично. Телевизионната апаратура се състои от камера и стара киномашина, а „Българска кинематография“ предоставя филми, които първата българска телевизия излъчва.

На 6 ноември 1959 г. вестник „Труд” пише:

"Софийската телевизионна станция ще работи по телевизионен стандарт на международната организация за радио и телевизия, възприет от Съветския съюз и другите социалистически страни. Разлагането на изображението при предаването ще става по стандарта от 625 реда.”

Първото предаване на Българската национална телевизия е прякото излъчване на манифестацията за празника на Октомврийската революция от площад „9 септември” (днес „Александър Батенберг”) на 7 ноември 1959 г. С думите на говорителя в 9:45 ч. „Внимание, излъчваме в ефир” се поставя началото на професионалната телевизия в България. 

Нека видим в снимки какво още се е случило на 7 май по света през годините

Снимки БГНЕС, Уикипедия и архив