Руският президент Владимир Путин очевидно има намерение да се кандидатира за нов, четвърти мандат и дори подготвя почвата за това. Експерти-политолози, интервюирани от РИА "Новости" коментираха, че Путин е в добра форма, защото кризата и външнополитическия натиск срещу Русия изискват от него "колосална съсредоточеност и голяма активност".

Политолозите изтъкват, че рейтингът на Путин едва ли ще спадне в близко време. Те обаче посочват, че от него се очакват решения, свързани с кадровата динамика във властта и новата икономическа програма за развитие.

Политолозите не изключват вероятността Путин да се кандидатира за нов мандат през 2018 г., тъй като сигнали в този смисъл вече не липсват - както от страна на самия президент, така и на неговото обкръжение. Според последни данни от социологическо проучване броят на руснаците, които биха гласували за Путин на президентските избори е ...76%.

Любопитно съвпдаение е, че интервютата с политолозите съвпадат с навършването на 15 години от първия президентски мандат на Путин. Той бе избран за пръв път за държавен глава на Русия на 7 май 2000 г. Преди това на 31 декември 1999 г. зае поста временно, като замени Борис Елцин.