Съдия Нели Куцкова е внесла жалба срещу отказа на ВСС да бъде избрана за председател на Софийски апелативен съд. Както е известно, на 30 април Съветът първо надълго и нашироко хвали достойнствата на Куцкова за председател на САС, а накрая само 9 я подкрепиха. Кратки мотиви изказа само Ясен Тодоров, а решението разбуни съвета, като се чуха думи "лъжци" и "лицемерие".

Днес съдия Куцкова изпрати отворено писмо до медиите с входираната във Върховния административен съд жалба.

Като мотив тя посочва, че решението на ВСС не съотвества на целта на закона. Според нея то е постановено при съществени нарушения на административно-производствените правила, при противоречие с материалноправни разпоредби и при превратно упражняване на власт. Според съдията са нарушени принципите на истинност, равенство, самостоятелност и безпристрастност, последователност и предвидимост.

Съдя Нели Куцкова отбелязва, че комисията "Професионална етика и превенция на корупцията" е приела решение относно притежаваните от нея нравствени качества, като в решението не се съдържат негативни оценки. 

Вече става традиция актове на този ВСС да се обжалват в съда. Министърът на правосъдието Христо Иванов пък даде на Върховния адмиинистративен съд три такива решения - отказите за образуване на дисциплинарни производства срещу съдия Владимира Янева и бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров.