Бившият ръководител на Софийския градски съд Владимира Янева е обвинена за издаване на незаконни разрешения за експлоатация на специални разузнавателни средства по аферата "Червей". Владимира Янева е с наложена мярка за неотклонение "Подписка", съобщи БНР.

По аферата, при която бе "подслушвана" информационната система на МВР, вече има едно обвинение - за бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в министерството, а после служител на ДАНС Тодор Костадинов.

Аферата "Червей" се отнася за незаконно разрешени СРС-та през миналата година - за незаконно дълъг период (300 дни) и за престъпления, за които това не се полага. Исканията за експлоатация на СРС са били подавани от тогавашния шеф на "Вътрешната сигурност" Костадинов до Владимира Янева.

Разгласяването на аферата завари Костадинов на позицията зам.-шеф на отдела за технически операции в ДАНС. Той бе отстранен чрез отнемането на допуска му до класифицирана информация.

По това време пък Владимира Янева бе шеф на Софийски градски съд, като намесването на името й беше само едно от скандалните неща в ръководството на съда - при скандала с манипулиране на системата за случайно разпределение на делата и опита за "отнемане" на френска фирма със съдебно решение.

През март и април ВСС на два пъти отказа предложенията на правосъдния министър Христо Иванов да образува дисциплинарно производство срещу Янева за "Червей". Кадровиците обаче гласуваха отстраняването й от длъжност.

Освен самата същност на разработката, около "Червей" стана ясно, че и начинът, по който са издадени разрешенията за СРС е смущаващ, тъй като освен много извън законовия срок, те са подписвани само от един съдия.

От информацията, предоставена от шефа на бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков, това е бил председателят на Софийския градски съд Владимира Янева, която след като бе отстранена, подаде оставка.