Председателят на ДПС Лютви Местан призова да не се прави избирателен прочит на „историческите трагизми“. В студиото на бТВ той за първи път коментира отказа на ДПС да подкрепи декларацията на Народното събрание, която призна „масовото изтребление“ на арменците в Османската империя през 1915 година.

Въпросът не може да стои между Лютви и Антон, между Местан и Хекимян. Ние стоим в 21 век, а тези събития са от началото на 20 век. Ние сме категорично против избирателния прочит на историята. Ние сме категорично против трансформирането на историческите трагизми в съвременни разделителни линии“, обясни Местан.

Лидерът на ДПС не бил убеден в искреността на политици, които отричат Холокоста, отричат „възродителния процес“, а мнозинството толкова лесно приело техния вариант на декларация.

„Ако влезем в този прочит на историята, ще трябва да оценим и други исторически трагизми, които по своята мащабност са сравними със събитията от 1915 година.“

Местан призова да не се законодателства с историята, защото актът на парламента бил със силата на закон.

„Хасково“ и местните избори

Лютви Местан отхвърли твърденията, че кметът на Хасково Георги Иванов бил подкрепян от ДПС. Той припомни думите на Найден Зеленогорски, който го определи като „кандидат на Реформаторския блок“ за пореден пети мандат, а пък Методи Андреев – че не бил достатъчно десен и затова бил от ДПС.

„Или Реформаторите не са десни, защото припознават един недесен, или, ако той е човек на ДПС, това означава, че ние определяме решенията на Патриотичния фронт (вероятно има предвид Реформаторски блок – б.р. )”

На въпроса все пак подкрепян ли е Георги Иванов от ДПС, Местан отговори:

„Щом е имал заместник-кметове от ДПС, вероятно.“

Местан обвини Реформаторския блок, че се възползва от контролиран вот. И даде пример - 2332 гласа на евроизборите през май 2013 г. и 15565 гласа само няколко месеца по-късно на парламентарните.

„Този, който е посегнал към контролиран вот, няма моралното право да се обявява за борец срещу контролирания вот. Казусът „Хасково“ не сваля, а съдира моралната маска на реформаторите.“

На предстоящите местни избори ДПС щяло да прояви „поливалентност на коалиране“, т.е. и наляво и надясно.