Решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което Петьо Петров е освободен като следовател в следствения отдел на Софийската градска прокуратура, е прието при съществено нарушение на производствените правила, при превратно упражняване на власт и при грубо несъответствие с целта на закона.

Това се сочи в жалба на министъра на правосъдието Христо Иванов срещу решението на ВСС от 29 април т.г., с което следователят, пословичен като Пепи Еврото, бе освободен да си ходи "по живо по здраво". (По делото "Цонев, Сантиров, Попов" Върховният касационен съд се произнесе, че Петров е осъществил класическа провокация към подкуп, б.а.)

Решението е прието в нарушение на Закона за съдебната власт (ЗСВ) - ако срещу съдия, прокурор или следовател, има образувано дисциплинарно производство, до приключването на това производство той не може да бъде освободен на основание подадена оставка, съобщават от Министерството на правосъдието.

Както е известно, в случая срещу Петров все още няма образувано дисциплинарно производство, но на 31 март т. г. ВСС е бил сезиран с такова искане от министъра на правосъдието, а отказът на съвета да образува такова производство на свой ред е оспорен пред Върховния административен съд.

"Съгласно чл. 27, ал. 2, т. 1 и 2 АПК, налице е висящо административно производство със същия предмет, пред същия орган и с участието на същата страна, независимо дали е във фазата на издаване или оспорване на съответния акт", съобщават още от МП.

"Законът предвижда като единствена пречка за освобождаване на съдия, прокурор или следовател от длъжност тъкмо "образуването на дисциплинарно производство". Целта на закона е да се предотврати възможността на съдиите, прокурорите и следователите да упражняват правото си на "оставка" за избягване на дисциплинарно производство срещу тях и на последиците от дисциплинарно наказание", пише в жалбата на министъра.

Предложението на Иванов за образуване на дисциплинарно производство срещу Петьо Петров се основаваше именно на решението на ВКС от 5 февруари т.г., в което се сочи за извършена от следователя провокация към подкуп.

"Това решение на ВКС поставя във фокуса на обществения дебат въпроса за дисциплинарния контрол на ВСС върху магистратите. ВСС обаче отказа да образува дисциплинарно производство, като съветът не приема становището на министъра, че този срок започва да тече от постановяване на решението на ВКС", припомнят от МП.

Клуб Z  припомня, че преди да се стигне до освобождаването на Петров, имаше такова искане от главния прокурор Сотир Цацаров. Той каза, че е добре "лицето да напусне системата" на всяка цена. (Самото "лице" бе издигнато за шеф на следствието в периода, в който Делян Пеевски - дефакто негов подчинен като следовател, аха да стане шеф на ДАНС, б.а.).

Съветът обаче тогава отхвърли предложението на Цацаров с идеята именно Петров да бъде разследван и да му се търси дисциплинарна отговорност, а не да си тръгне с 20 заплати "през парадния вход". После прокурорската проверка срещу него бе прекратена поради липса на престъпление, след това ВСС отказа да му образува дисциплинарка и накрая гласува "за" оставката му.

Христо Иванов обжалва именно отказа за дисциплинарно производство за уронване на престижа на съдебната власт.