България е далече. Така си мислим за всеки конфликт от новините. В случая с Йемен това изглежда още по-вярно - 3600 км делят София от Сана, столицата на Йемен. Въпреки това обаче, конфликтът крие потенциални рискове и за нашата страна. За разлика от войната в Сирия, която засегна България най-вече с бежанската вълна, конфликтът в Йемен не предполага достигането до България на голям брой търсещи убежище. Опасността идва от продължаващата дестабилизация на целия регион и все по-голямата роля, която играят радикалните ислямистки групи. А те все по-често показват, че не се ограничават само на една територия.

Реалността днес е следната:

Поредната война в Близкия изток тече с пълна сила

В края на март коалиция водена от Саудитска Арабия и съставена от още 8 други арабски държави с осигурена логистична подкрепа от САЩ, Великобритания и Франция започна въздушни операции (първо "Решаваща буря", после "Подновена надежда") срещу организацията "Ансар Аллах” - шиитски бунтовници, контролиращи все по-голяма част от страната и добили популярност под името хути. 

Въпреки че кампанията официално приключи на 21 април, Саудитска Арабия побърза да предупреди, че интервенцията може да продължи по всяко време. Последвалото временно спокойствие най-вероятно бе продиктувано от ефективна дипломация, останала скрита от публиката, както и от факта, че бомбардировките успяха да унищожат 5 от общо 7-те военновъздушни бази, контролирани от хутите.

Само няколко дни по-късно обаче въздушните рейдове бяха подновени. Разрушена бе пистата на международното летище в йеменската столица Сана, като по този начин бе възпрепятствана военната помощ от страна на основения съюзник на хутите - Иран.

Нова хуманитарна криза на картата

Ситуацията в страната е силно влошена, но хуманитарна криза в Йемен всъщност продължава от години. До началото на настоящия конфликт вече имаше 300 000 вътрешни мигранти и 170 000 бежанци (предимно от Сомалия и Етиопия). По данни на ООН след стартирането на саудитската военна кампания на 25 март вече са загинали над 1000 души - повече от половината от тях са цивилни, а поне 300 000 са останали без покрив и храна. Без летището снабдяването с хуманитарна помощ става още по-трудно.

Светлина в тунела е предложението на Саудитска Арабия за 5-дневно примирие. Дори да бъде прието от хутите, то далеч няма да реши проблемите, пред които е изправено цивилното население.

Най-общо в момента в Йемен действат повече от две независими една от друга въоръжени групи, разположени в съответните райони на страната. 

Кой кой е

Хутите идват от северозападен Йемен. Те са шиити и са подкрепяни основно от Ислямска република Иран. През януари успяха да превземат столицата Сана, принуждавайки президента Абду Раббу Мансур Хади да сдаде поста. Те продължиха да напредват на юг и достигнаха пристанищния град Аден, където към онзи момент бяха намерили убежище Хади и лоялните му сили. Малко по-късно Хади бе принуден да замине за Рияд, столицата на Саудитска Арабия.

На страната на хутите се бият и останалите верни сили на бившия президент Салех, който се бори да се върне на власт. Той бе принуден да се оттегли след дългогодишно управление (от 1978 до 2012-а).

В конфликта участва и сбор от различни радикални групировки, някои от които са приемани за клон на Ал Кайда. Те контролират някои от южните райони на страната. Йемен е дом на един от най-активните клонове на Ал Кайда - Ал Кайда на Арабския полуостров. От 2009 г. САЩ се борят срещу тях, като са провели над 100 въздушни рейда. Освен Ал Кайда, друга постепенно засилваща влиянието си групировка е и Ислямска държава. В края на март тя пое отговорността за 135-те жертви на самоубийствените атентати в джамиите „Бадр“ и „Ал Хашахуш“ в Сана. Присъствието на Ислямска държава е фактор, който може бързо да въвлече страната в още по-кървава война на религиозна основа.

Последната страна в конфликта е съставена от многобройни племенни милиции, които вече изиграха важна роля в свалянето на Салех без да се конфронтират с хутите.

Какво следва

Въпреки че на този етап падането на градовете Аден, Мареб и Тайз в ръцете на хутите не се състоя, саудитската намеса не промени кой знае колко ситуацията на терен. Без съмнение, битките на земята ще продължат и през следващите седмици. Към момента не съществува особена вероятност хутите да опитат да отвърнат на територията на Саудитска Арабия с риск да предизвикат още по-голяма война (като тази от 2009 г.).

Още през февруари ситуацията в страната бе толкова непредвидима, че се наложи САЩ да затворят посолството си и да изтеглят целия си военен персонал заради голямата опасност. В края на март щатското присъствие бе възстановено. В Арабско море и в Аденския залив бяха разположени американски бойни кораби с цел да наблюдават морската активност и да предотвратяват трафика на оръжия от Иран за йеменските бунтовници. Ясно съобщение за подкрепа към своите партньори в региона, въпреки желанието за постигане на трайни договорености по ядрената програма на Иран.

Най-вероятният вариант на решение е следният: извеждането на Салех и неговото семейство на сигурно извън Йемен и връщане на Хади в Сана. Това би трябвало трайно да възпрепятства иранското влияние в страната.