Просветният министър Тодор Танев се впусна в откровения за заплатата си, открадната си кола, дрескода и многостранната си надареност в "Карай нататък" по Нова тв. Танев не изневери на характерния си стил и докато шофираше умело с доста висока скорост по магистралата разказа откровено за най-различни неща, свързани с личността му, тук-таме се промъкнаха и някои теми за образование. Разговорът тематично (стилът на Танев е академичен обаче) по някакъв начин напомни за друг хитов автомобилен диалог на Диана Найденова - с Ана Баракова. 

Открадната кола

Танев се оплака, че обича много да шофира, но са откраднали колата му наскоро. Той се похвали, че от 80-та година досега няма нито едно ПТП. "Имам златен колан", така отговори министърът на опасенията на Найденова, че шофира много бързо. 

Министерската заплата

Заплатата на министър била по-добра от тази на университетски преподавател, сподели Танев. Стана ясно обаче че на новия пост той имал непредвидени разходи. "Трябва да си купувам дрехи, които досега не съм имал. Ако се поява пред студентите с бяла риза и черен костюм...Никога няма да стъпя в университета с този дрескод. Как ходя там? Цивилен. Със сако и пантолон, без вратовръзка", разкри важни детайли от битието си министърът. 

Най-атакуваният

Танев обясни, че в публиката има силно изразена министерофобия. Дори и форматът на предаването бил направен, да се сгащи министърът. Обясни го с усмивка. После се оплака, че е най-атакуваният член на кабинета. При другите министри било циклично, при него - всеки ден, непрекъснато.

"В публиката има силно изразена министерофобия. Сега е моментът да го сгащим. Особено ако е с очила", разясни професорът.

Той имаше и дълго изказване по темата "Ломоносов". 

"Задайте ми и вие въпросът за Ломоносов. Това чакам, това е начинът да се дискредитира един човек. Хванали сте се за това, защото такава е интифата. Докрая на живота си ще отговарям на един въпрос. Това е нацистката пропаганда. Това е гьобелсовата пропаганда.

Убивайте един български професор, който се е посветил изцяло на едно нещо. Но родителите, преподавателите не вярват. Това е за масовата публика", разпали се Танев.

Борисов ме харесва

"Борисов ме харесва, така казва. Подкрепи ме за реформите", продължи министърът. В списъка на одобрението, което получава освен родители и учители той включи и премиерът.

"Аз съм скорпион, да знаете", допълни още професорът, който междувременно отхвърляше обвиненията на Найденова, че кара бързо. "Не си пролича да се клатим", обясни той.

Има учебници, които не мога да сменя

" Щекотлива е темата с учебниците. Има много хора които биха искали да има един учебник. Ако е техният - ще кажат, да, така трябва. Ако - не, ще искат друг. Историята до голяма степен е интерпретация. В този смисъл наличието на два-три учебника и само един, от които ще бъде заплащан...", обясни Танев позицията си по въпроса за учебниците.

Той призна, че в момента има учебници, които не може да смени.

"Левски заловен от полиция. Защо позволявате с това да пълнят главите на децата?, попита го Найденова. "Не го позволявам", отговори Танев

Следващият въпрос. "Ще махнете ли чалга песните от учебниците по музика?" Отговор: "Абсолютно". Поясненията: "Аз съм от музикален род. Наша музика още лети в космоса. Бях певец. Естествено, че мога да пея. Бях в хор". Танев все пак отказа да пее, докато шофира, защото бил препушил. Да се пуши било много лошо, но си признавал, защото бил откровен.

Като топъл хляб

Министърът не отговори пряко на въпроса дали, ако сега завършва училище, ще избере български университет.

"Защо завършили българските университети ги гълтат като топъл хляб на запад. Точка по въпроса", беше коментарът му.

Според неговото оригинално тълкувание: "Както едно време се жениха за чужденки, за да напуснат, сега го правят с образованието."

Той обясни, че говорил с американската посланичка Марси Рийс и й казал, че желае българите от САЩ да се връщат в България от време на време и да преподават или да предават "напредналия американски опит". Как е реагирала дипломатката на тази идея не става съвсем ясно. Стана ясно обаче, че министърът е бил всестранно надарен ученик.

Бях на петте кьошета

"Когато кандидатствах социология, бях на петте кьошета". Готвил се за математика, хармония, рисувал за архитектура, мислил даже за химия. "Българският ми беше най-добре. Избрах социологията, защото беше нова специалност", завърши той.