Идея си нямам как се спогаждат „православието” на Путин и това, че си брандира военната техника с червени петолъчки за Ден победъй. Като на свинче звънче.

Пиша го по две причини: първата е заради приятелите ми, които много обичам и които залитат, независимо в коя от двете крайности – фили или фоби.

Втората е, че е противно и тъпашко да се делим в избора между лъжа и лъжа. Има само една делене – на истина и неистина. Истината, смятам, е Христос, любовта към ближния, смирението в името на другия, а лъжа е всичко останало. А да ни се пробутват съвременни политици, наметнали Христос като проскубана яка на кабаретна певица, не ме устройва. И дали се казва Путин, Ципрас, Сидеров или Обама, щях да смятам същото.

Да не забравяме, че поне по скромното ми мнение хора, които имат дълбок проблем с личната себеоценка, няма как да са добри християни. А всички по принцип имаме проблем с обективната себеоценка... Но мога да кажа с чисто сърце, че в прочутите руски хора и прочутата руска душа съм го наблюдавал този проблем и го наблюдавам, откакто имам спомени. Да ме прощават...

Това, разбира се, си е изцяло техен проблем. Моят е, че живеем във време на огромна подмяна на истини.

Малко ретро спомени...

"Новата Византия" и покаялите се кагебейци... Дрън-дрън.

И за да не ме обвините в панвизантийски православен шовинизъм, мога да кажа и за гърците същото – хора, които имат проблем с надценяването на собственото си величие, могат само едно нещо да правят за Христос – да го срамят.

Да, и гъркът св. Паисий е бил колосален родолбюец, руснакът св. Йоан Кронщадски - също, сърбинът св. Николай Велимирович - да не говорим. Но нашето е друго – нашето са лъжи. Долни и брутални, разчитащи едни балъци (с извинение) да си дават гласовете и да не се замислят за ставащото. Докато ти тихичко си милиардерстваш...

Защото по принцип грандоманията и любовта към ближния не се сещам как се съчетават. Грандоманията, почиваща на независимо какви лакърдии от миналото, се родее повече с надменността, друга дума за най-гадния грях – гордостта. И същото важи и за американската хамбургерова мания за световна хегемония. Просто сега не иде реч за тях...

Абсолютно същото смятам и за момчетата от агитките, някои от които – сигурен съм – искрено вярват, че защитават „чистотата” на клета майка България или каквото там... Съжалявам да го кажа, но това, от което имат най-голяма нужда, е един угаснал танк.

А когато грандоманията се посади в почва на тотален комплекс за неосъщественост и нереализация, обикновено става само едно - катастрофа. И това няма нищо общо с Христос, а напротив – от него са възниквали повечето конфликти, някои от които доста кървавички.

Отлично съзнавам, че в момента, ако изобщо може да има такива класации, Русия сигурно е по-напред "във вярата" от скромна България. Като посещаемост на църквите, като съхраняване на истинското предание в манастирите, като отделни святи личности. Но това има толкова общо с Путин, колкото самият Путин с НАТО примерно. И хич не ми напомняйте, че одобрението към него екстремно наближава към 100-те процента и до следващата петилетка сигурно ще стане 120 %.

Каквото и да се случва в Русия, този, който харесва един откровен тиранин, може да бъде само едно нещо – откровен роб.

Ако става въпрос, Нерон, чисто политически погледнато, е бил сред най-успешните императори (между другото, данъците по негово време са били 2,5 % - а вижте сега). Но да познавате някой, който от тест със 100 възможни имена: „На кого искате да приличате”, би отговорил - Нерон?