Петима убити и 30 ранени полицаи. Арестувани са около 30 терористи. Такъв е резултатът от вчерашните престрелки в Куманово, предаде пратеникът на Нова тв в Македония.

Не е ясно колко са и пострадалите граждани, нито броят на загиналите нападатели.

Вчера полицията в Македония влезе в престрелка с въоръжена група, дошла вероятно от Косово. Сблъсъкът стана в кумановския квартал "Диво селище" и  продължи през целия ден. Част от населението бе евакуирана. Групата се е укривала в десетина къщи. Предаде се на полицията, след е остана без муниции. Според неофициални информации, още една малка въоръжена група се е сражавала и тази нощ.

"Тази нощ не беше спокойно в града, близо половината част от града и в момента е блокирана", разказва при включване в сутрешния блок пратеникът на телевизията Данаил Глишев. "Ние станахме свидетели на това, че терорист мина по улицата,  полицаите се отдръпнаха, а той се скри в част на града, която не беше под контрол на органите на реда", допълни. 

По думите му пожарите в Куманово продължават, но стрелба не се чува, макар че и пресата, и хората вярват, че част от терористите са се измъкнали.

Според македонски медии Армията за национално освобождение е поела отговорност за нападението в Куманово.

"В борбата за национално достойнство, която все още продължава, силите на армията нападнаха македонската полиция, която вече дни тероризира цивилното население", се казва в съобщение на военната организация. В него се посочва, че акциите й в бъдеще ще бъдат още по-ожесточени. До късно снощи автентичността на това съобщение не беше потвърдена, посочи пратеникът на Нова. 

Според депутата от управляващата ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски става дума за сценарий за дестабилизиране на страната. Престрелката в Куманово е дело на премиера Никола Груевски, твърдят пък жители в града.

"Само малоумни хора могат да направят това. Нашите политици са виновни. Те трябва да бъдат с народа", казват в местни хора в телевизионните репортажи.

Лидерът на опозицията в Македония Зоран Заев призова за спиране на антиправителствените протести, които се организират в редица градове в Македония, цитиран от македонското електронно издание "За се". Според Заев в този момент е важно да се помогне на цивилното население и да се гарантира сигурността на гражданите.

"Призовавам всички  да успокоят гнева, предизвикан от доказателствата, които показва опозицията. Би било хубаво протестите да спрат, въпреки че се организират самоинициативно", е заявил Заев.  

Междувременно Сърбия усили охрана на границата си с Македония. Там са изпратени допълнителни сили на жандармерията и полицията, заяви вътрешният министър Небойша Стефанович. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич е разговарял с македонския си колега Никола Попоски. 

"Американците ползват всички средства за да свалят правителството на Никола Груевски в Македония".

Това пък написа в профила си в Туитър лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел. Според него антиправителствените протести и престрелката в Куманово са организирани от американците.

Руското министерство на външните работи разпространи съобщение във връзка с въоръжените сблъсъци в града. В него Москва изразява загриженост за ситуацията и надежда за скорошно успокояване на обстановката и се призовават политическите сили в Македония да подходят към политически диалог, а международната общност и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да го подпомогне.

Според Москва протестите са част от опитите на неправителствените организации, с помощта на западните страни, да направят "цветна революция" в Македония, което може да предизвика етнически сблъсъци в мултиетническата страна и в нейните съседи на Балканите.