Еврогрупата ще оцени днес напредъка в преговорите на Гърция за финансиране срещу реформи, но няма очаквания за развръзка.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, който ще участва в срещата, каза пред атинското радио "Сто Кокино", че преговорите са "трудни", тъй като предполагат правителството на СИРИЗА да направи отстъпки от предизборните си обещания в чувствителни области като пенсиите, пазара на труда, колективното трудово договаряне и размера на бюджетния излишък.

Без тях обаче страната не може да получи жизненоважните спасителни трашове от кредиторите си, които са замразени от миналия август. Във вторник Гърция трябва да направи вноска от 750 милиона евро към международния валутен фонд".

"Мисля, че решението ще бъде намерени в идните дни и не непременно днес, каза Варуфакис. - Днес ще направим всичко, което можем, за да получим (ликвидна) подкрепа".

Европейските фондови и дългови пазари отвориха с понижени котировки и увеличени доходности по гръцките, италианските, испанските и дори германските облигации.

Докато партньорите на Гърция настояват да либерализира пазара си на труда, да намали разходите за пенсии и за заплати в публичния сектор и да гони бюджетен излишък от 4,5% от БВП, значителна част от електората и депутатите на СИРИЗА настояват правителството да не отстъпва от "червените линии", т.е. да не приема никакво ново затягане на коланите.