Консерваторът Анджей Дуда изненадващо спечели, макар и с малко, първия тур на президентските избори в Полша, предаде Ройтерс.

Той взе 34,5 на сто от гласовете срещу 33,1% за фаворита - настоящия държавен глава Бронислав Коморовски.

Проучванията даваха 40 процента за десноцентриста Коморовски, а за Дуда - не повече от 25. Двамата ще се изправят на балотаж един срещу друг на 24 май. Очакванията са тогава да спечели Коморовски.

Дуда е кандидат на консервативната партия "Право и справедливост". От нея е президентът Лех Качински, загинал при самолетна катастрофа в Русия през 2010 г. Тогава смъртта си намериха 96 души от правителствена делегация, отишла да почете разстреляните през 1940 г. полски военнопленници в Катин. Немалко хора в Полша и досега смятат, че катастрофата е предизвикана от Москва.

Най-доволен от победата на Дуда изглеждаше лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински - бивш премиер и брат-близнак на покойния Лех Качински.

Бронислав Коморовски обаче не се съмнява в успеха си на втория тур.

"Чака ни тежка работа, остра борба, но съм уверен, че ни чака и победа", каза той.

Предимството на Коморовски е фактът, че той е бил военен министър. А Анджей Дуда досега не е бил част от правителство и няма никакъв опит в сигурността. Огромна част от поляците са разтревожени поради конфликта в съседна Украйна.

Иначе президентът на Полша има ограничени правомощия, но е главнокомандващ на армията и може да налага вето на закони, приети от парламента.