Чакаме "нещо свежо", някакъв "свеж поглед и предложение върху положението в Украйна и за двустранните отношения", съобщи източник на РИА Новости за обявената среща между държавния секретар Джон Кери и министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Двамата ще се видят утре в Сочи и ще разговарят основно за процесите в Украйна и връзките между Вашингтон и Москва. Но са предвидени и други парливи теми - войната в Йемен, обстановката в Сирия и преговорите за ядрената програма на Иран.

"Не очакваме някакъв пробив в разговорите между двамата висши дипломати. Но самият факт на визитата на Кери вече е символичен. Той няколко пъти отлага посещение и сега се съгласи. А ние винаги сме открити за диалог", разказал източникът от руското Външно пред агенцията.

Определено в последно време и от руска и от западна страна се забелязват индикации за разчупване на ледовете и за търсене на компромисен изход от ситуацията в Украйна и за възвръщане на нормалните отношения между Русия и западните държави. Визитата на Меркел вчера в Москва също очевидно е жест и символ за продължаване на диалога, коментират експерти.