Лидерът на БСП Михаил Миков определи промените в Наказателния кодекс за престъпленията на комунизма, внесени от ГЕРБ и Реформаторския блок като юридически абсурд. В края на миналата седмица от мнозинството внесоха промени в НК, с които отпада давността за престъпленията на комунистическия режим. С текстовете се предлага наказание от 10 до 20 години или доживотен затвор без право на замяна за този, който е извършил престъпление против мира и човечеството.

Миков обясни, че тези промени ще бъдат повод за политическо противопоставяне и разделяне на обществото. "Няма никакъв смисъл да отменяш давност, когато това ще действа за в бъдеще", обясни Миков.

Той припомни, че през 2001 г. Иван Костов е приел подобен закон, а вносителите на настоящите поправки в НК са неговите последователи – Методи Андреев, Радан Кънев и др.  "Очевидно се претопля една манджа", коментира още Миков.

Според него промените са част от опита на промяната на историята. "Априлското въстание да стане майско въстание, да се зачеркне 9 май като ден на победата и с по-голяма кресливост и отразяване в медиите да се внушават на обществото тези, които да го откъснат от социално-икономическите реалности, които са първа отговорност на мнозинството". Това според Миков са истинските намерения на вносителите.

Промените в НК касаят периода 9 септември 1944 г. - 10 ноември 1989 г., време, белязано от Възродителния процес, трудовите лагери, политически репресии и убийства. В текстовете се предлага в категорията "престъпления срещу човечеството" давността да отпадне и за нападение срещу населението, депортиране или насилствено преместване, изтезание, насилствено забременяване, апартейд и др.

Въпросното изменение в НК скара депутатите в последните дни на миналия парламент и те го използваха, за да "търгуват" с подкрепата си за един или друг законопроект, както и за повод за ораторски изяви на парламентарната трибуна. В 41-то НС пък текстът даже не стигна до зала.

Покрай престъпленията на комунистическия режим обаче от ГЕРБ и РБ предлагат да отпадне давността и за други тежки престъпления като тероризма и контрабандата на оръжия, боеприпаси, ядрени материали и пр., Към тях е приравнено и отглеждането на наркотици от семейството на конопа, разбирай, марихуаната. За него партиите от коалиционното правителство също искат да не се прилага давност при търсенето на отговорност.