Тракийските гробници са по-уникални от египетските пирамиди, но България трябва да положи усилия това да стане известно на света, заяви Вежди Рашидов в Карлово и призова местните граждани да върнат възрожденския си дух. Министърът на културата се включи в дискусия за развитие на на културно-историческия туризъм, възможностите за проучвания на археологически обекти в региона и превръщането им в туристически дестинации. В дебата се включи и председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, който родом е от Карлово. 

„Какво трябва да се направи? Защо ги няма туристите? Защо знаят за Гарибалди, а не за Левски? Гробът на Леонардо да Винчи се посещава от 12 милиона туристи годишно, а музеят в Карлово и другите ни музеи с хиляди артефакти не са живи? Имаме талантливи хора, но никой не ги познава. Имаме прекрасни музеи, но те стоят празни, а българската изложба в Лувъра се посещава от 30 000 души на ден“, каза министърът на културата, цитиран от БНР.

В Карлово Рашидов и представители на Министерството по туризма представиха възможностите за реализиране на проекти за опазване на културно-историческото наследство по Оперативна програма „Региони в растеж“. Скулпторът подчерта значението на този финансов инструмент за общините през следващите години и ги насърчи да се възползват, тъй като културният туризъм има шансове да се превърне в движеща сила за българската икономика до 2020 г.

„Не може в Розовата долина да има такива ценности и те да не привличат посещаемост – коментира министърът. – Не може Гарибалди да е по-известен от нашия Васил Левски. И единият, и другият са се борили за свобода. В къщата на чужденеца обаче постоянно се стичат хора, а при нас ги няма. Музеите трябва да са живи организми, да творят, но и да продават историята. Местните шефове на музеи, кметовете, хората, които се занимават с култура и атракции трябва да бъдат по-отворени и инициативни“.

Според Рашидов България сама трябва да поиска Европа и светът да видят уникалното ни културно наследство и е в наши ръце да направим това.

Площад Славейков