Бойко Борисов се закани ГЕРБ да оспорва резултатите от евроизборите, ако се запази сегашното разпределение на квотите в ЦИК.

"С цялото си уважение към всички политически партии все пак искам да им напомня, че на политическите състезания, наречени избори, има победители и победени. И победителите са не само, за да управляват, а и на базата на своите резултати след това да бъдат представлявани с определени квоти в определени комисии и в цялостното управление на държавата. Така и в случая с ЦИК", каза Борисов по Нова тв.

На въпрос дали ще оспорва резултатите от предстоящите избори за Европарламент той беше лаконичен: "Категорично". 

Борисов направи отново връзка с обвиненията към ГЕРБ преди парламентарните избори миналата година, че печата фалшиви бюлетини в Костинброд, за да опорочи вота. 

"С внушенията за Костинброд те ни взеха поне 4-5 процента и след това се правеха на луди, че уж някой се разпознал, уж някой направил еди какво си. Двете политически партии БСП, ДПС, „Атака“ целият ден в събота чрез огромната си медийна империя и специална телевизия насадиха в обществото, че ГЕРБ има вина по тази печатница".

Лидерът на ГЕРБ отхвърли предположенията, че президентът Плевнелиев действа в синхрон и по заръка на партията. Според Борисов той не се е чувал с Плевнелиев, "аз с тези неща не се занимавам", каза още той. 

Заявката на Борисов партията му да оспорва резултатите от изборите идва ден след разразилия се скандал за разпределението на квотите в ЦИК. Управляващите и президентът влязоха в спор как точно трябва да се изчисляват местата в комисията. Още докато течаха дебатите в парламента за назначаването на ръководството на ЦИК, президентът направи изпреварващ ход и издаде указ за разпределението на квотите. То следваше аритметиката на ГЕРБ.

Най-голямата партия взема 6 места, БСП-5, ДПС, "Атака" и двете извънпарламентарни партии с евродепутати НДСВ и "Синята коалиция" - по едно. По логиката на управляващите обаче квотното разпределение трябва да се прави като от сметката се извади ръководството на ЦИК от 4 члена и двете места за извънпарламентарните партии. Така ДПС трябва да получи втори представител в комисията. Това едно място е важно, защото ако отиде при ГЕРБ, оттам получават право на блокиращ глас. Решенията в ЦИК се вземат с двет трети мнозинство.

Управляващите отвърнаха на удара на президента с контраатака. Приеха решение, според което спорното място отива при ДПС, а ГЕРБ и БСП остават с по 5 представители. Те гласуваха и ръководство на ЦИК, но едното място на заместник председател остана празно, защото демонстративно отхвърлиха предложената от ГЕРБ кандидатура. Така в момента комисията е с непълен състав.

При началото на пленарното заседание в петък Цецка Цачева от ГЕРБ изчете декларация, в която поиска парламентът да прегласува кандидатурата им за ЦИК на Маргарита Златарева.