„Трудно могат да се правят сериозни промени в здравеопазването без да се търси съгласие в съсловието и обществото, а на този етап министър Москов (здравният министър д-р Петър Москов, б.р.) не търси такава подкрепа и не приема алтернативни мнения.”

Това заяви в интервю за Дарик д-р Хасан Адемов, член на здравната парламентарна комисия. Той заяви, че ДПС е подкрепило разписаните цели в концепцията за здравеопазването до 2020 г., но не подкрепя планираните стъпки за постигането на тези цели.

Според него ДПС няма да инициира вот на недоверие заради здравната политика на кабинета, докато не станат ясни окончателно промените в Закона за здравното осигуряване и в Закона за лечебните заведения.

„Нека министър Москов да се „нареформира" и ще видим какво ще излезе, но не можем да премълчим за очевидно грешни решения", допълни той.

После напомняйки за критиките на ДПС към здравния министър, след като обяви, че екипи на Спешна помощ няма да влизат в ромските махали, докато не се гарантира безопасността им, обясни:

„Ние заявихме, че този министър е морално непригоден, а за съжаление към това той прибавя сега и функционална непригодност".

Адемов припомни и няколкото „заявени намерения” - първо, че ще се обединяват болница „Св. Иван Рилски" и Александровска, след това се заговори за обединяването на девет болници в карето, но не ставало ясно как това ще се случи.

По думите му се правят резки промени, при това недостатъчно добре обсъдени и коментирани с тези, които са засегнати - директорите на болници, персонала на лечебните заведения. В сектор „Здравеопазване" индивидуалните акции водят винаги до грешни решения - елементът съгласуване и търсене на подкрепа според мен липсва и затова картината е толкова мъглива, допълни депутатът.

„Налага се убеждението и усещането, че в момента важи принципът, че който е против нас, трябва да бъде отстранен, да бъде елиминиран и да останат само послушните”, смята д-р Адемов.

Той допълни, че амбицията и енергията на здравния министър са огромни, не липсват идеи, но те нито били добре обосновани и аргументирани, нито бил ясен ефектът от тях.

Според депутата от ДПС лимитите ни връщали към системата „Семашко" (чрез бюджета всеки гражданин от раждането си има право на пълна безплатна медицинска помощ – б.р.).

„Изключително погрешно е да се финансират структури, а не извършена дейност - т.е. лимитите и бюджетите на лечебните заведения ни връщат в далечното минало и сякаш системата „Семашко"  се завръща през парадния вход. За съжаление ключът за този вход е в ръцете на министър Москов и Надзорния съвет на НЗОК", коментира д-р Адемов по повод новата методика за разпределяне на средствата за болниците.