За първи път на българска сцена ще видим „Добри хора“, новата пиеса на прочутия американски драматург Дейвид Линдзи-Абер. Текстът, преведен от актрисата Параскева Джукелова, ще бъде поставен от Николай Поляков на Камерната сцена в Народния театър. Премиерните дати са 13, 14 и 24 май.

Дейвид Линдзи-Абер е познат на родната публика. Миналата година спектакълът по неговата „Заешка дупка” в Театър „199“ бе сред най-обсъжданите, номинирани и наградени представления на българската сцена. „Заешка дупка“ донесе през 2007 г. на Линдзи-Абер награда „Пулицър“, а „Добри хора” след премиерата си на Бродуей през 2011 г. има повече от двайсет постановки в САЩ, Германия и Великобритания.

„Добри хора” е трогателна история за хората без късмет, но изпълнени с надежда. „Мисля, че едно от нещата, за които тази пиесата ни кара да размишляваме, е митът, че всеки може да постигне всичко, ако работи достатъчно усърдно”, обяснява авторът.

„Томове са изписали мъдрите хора за доброто и злото. Но мъглата около тези думи не е съвсем разпръсната – казва режисьорът Николай Поляков. – Усилие да прозре в мъглата прави текстът на Дейвид Линдзи-Абер. Текст-тест за разпознаването им, тъй като в живота доброто и злото са близнаци, на никого от нас по този въпрос нищо не е написано на челото. Пиесата „Добри хора” предупреждава да внимаваме – разпознаването на близнаците често е много трудно занимание. Разбрах с какво ме привлича тази пиеса, когато попаднах на казаното от поета Ани Илков:

,,Бих искал някой да ми разкрие тайната на доброто. Защото светът е построен върху това тайнство. Само върху това тайнство е оцелявал. И тази тайна е може би единствената опазена тайна. Няма логична причина хората, живеещи в общества, да бъдат добри едни към други. Но въпреки всичко те често проявяват доброта един към друг. Какво пък значи ,,да ми се разкрие”? По-скоро мечтая да се преизпълня с увереност в духа на подобно разбиране. Да бих могъл да го практикувам с една отявлена увереност. Като религия.”

В ролите влизат Параскева Джукелова, Зафир Раджаб, Жорета Николова, Вяра Табакова, Иван Юруков и Елена Телбис.

Площад Славейков