Вътрешният министър Румяна Бъчварова няма да подкрепи синдикатите в преговорите им около пенсионната реформа. Това е станало ясно по време на неформална среща в МВР този следобед, съобщи "Дарик". На нея представителите на различни синдикати са били информирани, че исканията им във връзка с новите условия за пенсиониране в сектор "Сигурност" няма да бъдат приети.

Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов изрази недоумение около позицията на Бъчварова и припомни, че само преди около две седмици тя се е подписала под обща позиция на министерството и шестте синдиката по отношение на социалната реформа. Документът дори бе изпратен на социалния министър Ивайло Калфин, в което мнозина съзряха напрежение в правителството.

Какво е променило позицията на вътрешния министър, към момента не е ясно.

"Общото становище очевидно вече е в миналото", каза Валентин Попов.

По думите му синдикатите не застават изцяло срещу реформата. "Ние приемаме въвеждането на минимална възраст. Това, което оспорваме, са два основни момента - че не се предвижда никакъв гратисен период, както и конкретната възраст от 52 години и 10 месеца".

Председателят на СФСМВР беше категоричен, че униформените няма да отстъпят от исканията си за промяна на посочените две мерки от пакета на социалното министерство.

"Нашето становище е, че можем да започнем от 50 години и евентуално да преговаряме, но в случая очевидно не става въпрос за преговори", каза още Попов.