Десетки съдебни репортери чакат от часове Софийският градски съд да гледа тази нощ мярката за неотклонение на руснака Герман Костин. Над 7 часа в СГС защитата и магистратите се запознават с материалите по делото срещу чуждия гражданин, за когото се предполага, че е убиец на 5-годишния Никита Леонтиев, предаде БГНЕС.

Засега руснакът е обвинен само в убийството на 5-годишното момченце, което бе открито в куфар край Пасарел. За евентуалната екзекуция и на майка му Анна, която пък бе намерена разчленена край Приморско, няма повдигнато обвинение.

Мярката на Костин от 72 часа изтича днес. По обяд прокуратурата внесе искане СГС да му вземе постоянна мярка "задържане под стража". Съдебното заседание се очакваше да започне най-рано около 21.30 ч.

На 21 март в района на село Пасарел беше намерено телце на момче в затворен куфар. Разследващите разполагат с генетичен материал на Костин върху кърпа, с която е било завито детето.

Според информация на "Преса" разследващите са стигнали и до мотив за зверското престъпление. Костин е ликвидирал съдружничката си Анна Леонтиева и 5-годишния й син Никита заради над 150 000 евро. Парите били на жената и част от тях са от продажба на имот в т.нар. Севернокипърска турска република.

Касае се за апартамент, който 34-годишната рускиня получила след развода със съпруга й - известния педиатър и бивш здравен министър на Пермска област д-р Вадим Плотников.

Българското разследване смята, че след установяването им у нас в средата на миналата година Герман е подвел Анна, че ще успее да инвестира парите й в доходоносен бизнес, и тя му ги е дала. Впоследствие обаче той или не е успял да ги завърти успешно, или просто ги е присвоил. А когато тя се опитала да му потърси сметка, Костин я е ликвидирал. Убил е и малкия Никита, за да прикрие всички възможни следи към себе си.

Паралелно по случая тече разследване и в Русия.