"При такава политическа криза, такива идеи веднага започват да се зараждат в главите на радикални елементи и групи."

Това коментира външният министър Даниел Митов по повод възможността за разцепление в Македония. Той подчерта, че за България е важна стабилността на източната ни съседка, и веднага заемаме своята позиция:

"Категорично заставаме зад материалната цялост на Република Македония."

Според него за да се избегне набирането на скорост на радикалните елементи, трябва диалог между опозицията и управляващите. 

Митов коментира и кандидатстването на Македония в ЕС, като подчерта, че протестите и стрелбата в Куманово не са причината за забавяне на членството на страната в съюза.

"Това, което води до забавяне е липсата на реформи. Това се казва във всички доклади до момента," заяви той.

Външният министър отбеляза, че като страна членка на ЕС е наше задължение да помогнем на Македония, и заяви, че вчера в разговор с колегата си в съседката ни Никола Попоски е обещал България да даде от каквото македонците имат нужда.

"Македонските граждани имат право на недоволство и да изискват по-добро управление," заяви Митов.

И посъветва колегите си как да направят това - да вземат пример за повече прозрачност от нашите политици:

"Знае се, че ние все още имаме проблеми с реформата на съдебната система, това се знае, признава се, и е ясно, че трябва да изпълним тази реформа. Ако нашите колеги нямат този честен подход, който имат нашите политици, ще имат проблеми."

Външният министър се фокусира върху родината в края на интервюто:

"България е изключително стабилна държава със стабилно правителство и не смятам, че можем да изпаднем в изолация. В момента нещата са спокойни, няма никакви признаци за зараждащо се етническо напрежение. Но както знаем лесно е да се появят искания, които да възпламенят междуетнически конфликт", каза той.

Митов отбеляза и че "диалогът с Русия не е замръзнал".

"Всичко, което се прави, е проблемът с Украйна да се реши по дипломатически път," заключи министърът, защото "нещата около Украйна са изключително сериозни"