Над 200 руски войници са загинали в Украйна между август 2014 и февруари 2015 г.

Това сочи огласеният днес от руската опозиция доклад "Путин. Войната". Той е изготвен от група експерти, използвали данни на убития на видния опозиционен лидер Борис Немцов. Той бе убит на 27 февруари на мост край Кремъл. Според приближените му политикът може да е ликвидиран именно заради доклада, който смятал да огласи. В изследването е направен опит за оценка на общите загуби на армията и бюджета на Рудия от войната в Украйна.

"Измислих какво да направим. Трябва да се напише доклад "Путин. Войната", да бъде издаден в огромен тираж и да бъде раздаван на улицата. Ще разкажем как Путин разпали тази война. Само така ще победим пропагандата." Тези думи на Немцов са цитирани в началото на 64-страничния доклад.

За загиналите солдати

Най-малко 150 руски войници са загинали пре август 2014 г. Такава е оценката на източници на борис Немцов. Тогава украинската армия организира настъпление, но е спряна край град Иловайск от руските войски. Близките на загиналитте получили по 2 милиона рубли (35 000 евро) и се подписали, че няма да разгласяват подробности за гибелта на военнослужещите.

През септември 2014 г. руските журналисти Лев Шлосберг и Алексей Семьонов от град Псков разказаха пред Клуб Z, че в Украйна са загинали близо 200 солдати. Командването пазело в тайна смъртта им, а близките били сплашени да мълчат. Военни пъдели журналисти от погребенията на загиналите. А Лев Шлосберг бе пребит за сплашване.

Тази година също имало жертви, продължава докладът на Немцов. Близо 70 солдати загинали през януари и февруари край град Дебалцево. Опозиционерът научил за това от хора, представляващи интересите на близките на военнослужещите. Те го потърсили, закото не получили компенсации. Точно тогава започнали да уволняват руските войници, пратени в Донбас, и да ги обявяват за доброволци.

За десет месеца Москва похарчила 53 милиарда рубли (930 милиона евро) за войната в Югоизточна Украйна.

Очаквайте подробности.