България трябва да свикне със съзнанието, че може да стане цел на терористи и обществото и политическите сили да са готови за единна и категорична реакция на заплахата. Това каза днес главният прокурор Сотир Цацаров, след като се срещна с европейския комисар по миграцията, убежището и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

Тема на разговора са били обявената неотдавна от Комисията стратегия за вътрешна сигурност на ЕС и по-специално мерките срещу радикализацията и тероризма както и миграционния натиск върху южната граница на ЕС и трафикът на хора. Комисията трябва да обяви в сряда (13 май) намеренията си в тази област до 2020 година. 

"Дори и най-малките признаци на такова престъпно поведение трябва да срещат единната и безусловно твърда реакция на държавата", каза Цацаров за пропвядването на радикален ислям и призивите към свещена война, за което имаше осъдени в Пазарджик.

"Случилото се в Сарафово ни отрезви и по някакъв начин показа, че това, което се случва в други страни, не е нещо, което е далеч от нас и е вън от възможността изобщо да съществува в пределите на нашата страна", каза той за бомбения атентат на летище Сарафово в Бургас на 18 юли 2012 година, където загинаха петима израелски туристи и български шофьор на автобус.

"Ако си вършим работата - имам предвид правоохранителните органи -  така, както трябва да я вършим, ние сме в състояние тази опасност до известна степен да бъде овладяна, контролирана и същевременно в случаите, където става дума за престъпление, да се стигне до съответни наказания", каза Цацаров. 

Той подчерта, че усилията на правоохранителните органи не са достатъчни сами по себе си и пледира за "единен отговорен начин на мислене и на политици, и на прокурори, и на всички в държавата".

Главният прокурор каза, че няма общество, което е напълно подготвено за предизвикателствата на радикализацията и тероризма. "Важното е да бъдем с мисълта, че това може да ни се случи ... и да бъдем готови да реагираме. Останалото е празнословие".

"Да търсим някакви спорове относно това може ли това да стане в България, не може ли да стане, правилно ли са реагирали органите, дали те не си градят пропаганден имидж и пр., и пр., това е евтина спекула", каза Цацаров. "За съжаление, месеци назад, тази спекула прозвуча дори от трибуната на българския парламент".

България е сред държавите членки на ЕС, които се намират под изключително силен миграционен натиск, е отбелязал Аврамопулос.

"Аз мисля, че имаше едно изключително отговорно разбиране от негова страна, че всяка страна членка на този съюз трябва да поеме собствените отговорности и собствения дял на тази тежест, а не само страните, които са на първата линия", каза Цацаров.

Очаква се утре Комисията да предложи задължителни квоти за преразпределяне на мигранти от граничните държави-членки към останалите в ЕС. Българското правителство иска като основен критерий при него да служи брутния вътрешен продукт на глава от населението, т.е. страните да приемат мигранти с право на международна закрила пропорционално на икономическите си възможности.