Убийството на топтерориста и главатар на “Ал Каида” Осама бен Ладен не е изцяло заслуга на американските командоси, известни като "тюлени”. Тленните останки на ликвидирания Осама не са разпръснати в океана, а в планина. Това и други подробности около операцията "Нептуново копие", осъществена в нощта срещу 2 май 2011 г., разкрива Сиймор Хърш (78 г.)

Той е известен американски военен експерт и разследващ журналист, автор на една от най-добрите биографии на Джон Кенеди - "Тъмната страна на Камелот", носител е на престижната награда "Пулицър".

Хърш е желан автор на страниците на в. "Ню Йорк таймс", както и на сп. "Ню Йоркър".

Сега Хърш публикува в лондонското списание за литература "Лондон ривю ъв букс" нова версия за ликвидирането на Бен Ладен, изобличаваща президента Барак Обама в лъжа. Авторът се позовава на източник от американските тайни служби, без да назовава името му.

"След убийството на Осама бен Ладен, който носи отговорността за атентатите от 11 септември 2001 г., Белият дом обяви, че пакистанците не знаели нищо за операцията "Нептуново копие". Тя била планирана и осъществена единствено от американските военни. Това не е вярно. Пакистанците са дали решаващата информация и са били посветени в операцията, осъществена в нощта срещу 2 май 2011 г.”, посочва Сиймор Хърш.

Авторът припомня оповестеното тогава от Вашингтон, че Осама се намирал в комплекс от сгради в Аботабад. Там той живеел с няколко от жените си и оттам е осъществавал контакти с "Ал Кайда".

Хърш обаче твърди: "Пакистанската тайна служба ISI (Inter-Services Intelligence) още през 2006 г. е заловила Осама и го е укривала в Аботабад, за да го използва при натиска си срещу талибаните и неговата терористична организация "Ал Кйида".

Журналистът припомня също твърдение на администрацията на Обама, че ЦРУ само е влязло в дирите на Бен Ладен, след като е бил проследен личен куриер на терориста.

Хърш контрира: "Офицер от ISI е подал информация на Пентагона къде точно се намира главатарят на терористите, за да получи обявената от САЩ награда от 25 милиона долара за главата му."

Тогава Обама оправда разсрела на Бен Ладен с думите: “Искахме да задържим Осама, а не да го убиваме. Едва, когато се е стигнало до престрелка, командос от "тюлените" е стрелял в главата му."

Хърш излага друга версия: "Изобщо не е имало престрелка. Охранителите от ISI са напуснали сградата преди пристигането на американците."

Впоследствие Белият дом оповести, че веднага след операцията тленните останки на Осама са били хвърлени в океана, за да се спази мюсюлманската традиция за погребение в рамките на едно денонощие. В противен случай имало опасност от актове на мъст от страна на гневни ислямисти.

Хърш пише: "Тленните останки, включително главата, по която е имало много огнестрелни рани, са били поставени в трупен чувал. Впоследствие по време на полет към Джалалабад те са били изхвърлени от хеликоптер над планината Хиндукуш."

Ако изложеното от журналиста се окаже истина, тогава оповестеният като един от най-големите успехи на Пентагона би означавал пропагандна лъжа.

Официален Вашингтон подложи на остра критика изнесеното от Сиймор Хърш, като го нарече "публикация, гарнирана от неточности и откровени лъжи". Според бившия зам.-директор на ЦРУ Майк Морел, цитиран от говорителя на Белия дом Джош Ърнест, нито едно изречение не отговаряло на истината.

Коментатор на Си Ен Ен заяви, че съдържащата се в публикацията на Хърш истина не е нищо ново, а изнесената като нова информация не отговаря на действителността.

Не за първи път Хърш е опровергаван от американските власти и служби. През 1969 г. той е хулен заради твърдението, че американски войници са избили 500 невинни граждани във Виетнам, много сред тях жени и деца. Впоследствние изнесеното от журнаиста се оказва истина.

Така беше и в Ирак. Хърш би тревога за случващото се в затора "Абу Граиб" – нечовешки мъчения, на които янките са подлагали задържани предполагаеми терористи. И тогава журналистът се позова на анонимен източник, но написанато от него се оказа зловеща истина.

Така ли ще е и сега, още не се знае. Във всички случаи изнесеното в "Лондон ривю ъв букс" е крайно неприятно за Барак Обама.