Агенти на американските специални части, облечени в униформи на македонската полиция, са елиминирали терористичната група в Куманово. Това твърди сръбското електронно издание Telegraf, като се позовава на неназовани дипломатически източници, съобщава "Фокус".

Според изданието става дума за 102 командоси от американската армия, които са настанени в базата „Бонстил“ в Косово. Дипломатите заявявали, че македонската полиция не е могла да се справи с терористите, които два дни са водели битка в града. 

„След двудневна битка, в която броят на жертвите се увеличаваше, в Куманово пристигнаха 102 американски войници от специалните части, които облякоха униформи на македонската полиция. Става дума за група, която се праща на терена само в безизходни ситуации“, заявил източника на изданието. Според специалистът по криминология Добривое Радованович акцията на американските войници е възможна, ако се има предвид, че събитията в Куманово бяха изключително „мътни“. Анализаторът Бранко Радун смята, че е възможно и някоя от великите сили първо да е организирала албанците, а след това да са решили ситуацията, за собствена полза.