Нападатели се качиха в автобус и разстреляха 43-ма мюсюлмани шиити днес в най-големия пакистански град Карачи, предаде Ройтерс.

13 души са ранени. Това е поредната атака, насочена срещу религиозните малцинства тази година в раздираната от конфликти страна. Сунитите са огромното мнозинство в близо 180-милионната ислямска република.

Нападателите били шестима. Те първо следвали автобуса с мотоциклети. В него пътували шиити исмаилити. След като преградили пътя на машината, нападателите нахлули в него. "Избийте ги всички!", изкрещял един от тях. Те започнали да стрелят напосоки. Салонът бил опръскан с кръв. Тя капела от процепа на вратите на улицата, твърдят ужасени очевидци.

Отговорност за убийствата пое сунитската ислямистка групировка "Джиндула". И преди тя е извършвала атаки срещу представители на мюсюлманските малцинства. "Джиндула" е свързана с талибаните в Пакистан, а през ноември 2014 г. се врече във вярност на "Ислямска държавма" (ИД).

От групировката обявиха, че смятат шиитите за кафири, т. е. немюсюлмани. Ислямистите обещаха, че ще продължат с нападенията не само срещу шиити, но и срещу християни.