Три етажа с книги ще напълни НДК за Пролетния базар, който започва на 19 май и ще остане тяхно царство до Деня на славянската писменост и култура 24 май. Над 100 са изложителите тази година, щандовете им ще заемат повече от 1000 квадратни метра площ, а в културната програма ще влязат 55 събития с участието на 50 автори. Вижте някои от най-интересните сред тях, подбрани от „Площад Славейков“.

19 май (вторник)

Георги Мишев ще представи второто издание на своя роман „Патриархат“ – от 18 часа на сцената на левия полуетаж в НДК.

По популярната книга е създаден едноименният сериал на БНТ от 2005 г. с участието на Кръстю Лафазанов, Димитър Рачков, Йоана Буковска, Христо Гърбов, Ваня Цветкова. Представянето е организирано от издателство „Хермес“.

Поетът Стойчо Младенов ще има среща с читатели на щанда на издателство „Жанет 45“ (№325) от 17,30 часа. Младенов стана най-младият лауреат на наградата „Веселин Ханчев“ през 2013 г., а само преди дни получи първа награда на конкурса за дебютна литература „Южна пролет“ със стихосбирката си „Между два града“.

Отново на щанда на „Жанет 45“, от 18,30, следва представяне на Здравка Евтимовас новия ѝ роман „Една и съща река“.

20 май (сряда)

Носителката на Наградата за литература на Европейския съюз Катри Липсонгостува за среща с автограф с романа си „Продавачът на сладолед“ от 16,30 часа на щанда на издателство „Персей“ (№211).

Енигматичната съдба на една жена и нейните наследници, пречупена през призмата на събития от историята на ХХ век и пречупена през обектива на тайнствен режисьор във филм със същото заглавие.

Среща с Катри Липсон ще има и от 18 часа в салона на Чешкия културен център, ул. „Г.С. Раковски“ 100.

Бойка Асиова ще представи сборника си с разкази „Лудовица“ на щанда на „Жанет 45“ (№325) от 17,30 часа. Героите, обитаващи литературния свят на Асиова, са с богата душевност, ненатрапчив стремеж към доброта, човечност и благородство, малко любовни и много истински, лесни за обичане.

21 май (четвъртък)

Колумнистите от портал „Култура“ Деян Енев, Калин Янакиев, Тони Николов и Андрей Захариев ще се срещнат с читатели и ще разкажат за себе си, работата си и вижданията си от 17 часа на сцената на левия полуетаж.

Аксиния Михайлова, първият български поет лауреат на френската награда „Гийом Аполинер“, ще бъде представена като автор на щанда на „Жанет 45“ (№325) от 17,30 часа.

22 май (петък)

Националната литературна награда „13 века България“ ще обяви новия си лауреат в зала 7 на НДК. Участие в конкурса вземат романи, издадени миналата календарна година, а в журито влизат критици, писатели и журналисти.

Учредена през 2011 г., досега наградата, която има парично измерение от 11 хиляди лева, е била получавана от Галин Никифоров („Лятото на неудачниците“), Георги Господинов („Физика на тъгата“) и Васил Георгиев („Апарат“).

Премиерата на книгата с избрани разкази на Махмуд ал-Римауи „Обаждане посред сън“ (изд. „Ерго“) ще е от 18 часа на сцената на левия полуетаж. Представянето ще води Силвия Чолева, а участие ще вземе и преводачът Хайри Хадман.

„Вгледани във всекидневието, незабележимото, в детайла, озвучени с полутонове, на границата на съня и будността, разказите на Ал-Римауи носят печата на Изтока, но се оттласкват от него и говорят на световния език на добрата литература. Настоящата книга е запознаване с майстор на нюансираното писане, на пестеливото слово и дълбоките прозрения“, казва за автора Силвия Чолева.

Младите поети Благовеста Пугьова, Рене Карабаш и Илиян Любомиров – Августин Господинов, ще се срещнат с читатели на щанда на „Жанет 45“ (№325) от 17,30 часа.

Емануил Видински и Петър Чухов ще представят сборниците си „Егон и тишината“ и „Камуфлаж“ от 18,30 часа на щанда на „Жанет 45“ (№325).

23 май (събота)

Писателката, поетеса и издателка Божана Апостолова представя петте си тома избрани съчинения на сцената на левия полуетаж от 18 ч.

„Писането на Божана Апостолова непрестанно се променя по посока на все по-резки, остри, необичайни прозрения – необичайни по куража си, по отказа си да се водят от готови отговори и утехи, от фасадите на приетото”, казва за поезията на Апостолова Миглена Николчина.

Мащабното изследване на Кристин Димитрова „Ефирни песни и научни служби“ ще бъде представено на сцената на левия полуетаж от 19 ч.

В „Ефирни песни и тайни служби” е проучен образът на България, българина и българското на страниците на британската, американската и англоканадската преса през последното десетилетие на социализма и първото десетилетие от демокрацията(1980–2000). Разглеждат се съвпаденията или разминаванията между нашата представа за присъствието ни зад граница и резултатите от това присъствие навън. Установяват се стереотипите в погледа към нас, както и „белите петна” на неотразяването. Издирват се темите, във връзка с които България е най-често коментирана – с какви предварителни очаквания са натоварени те и как тези очаквания еволюират във времето.

Един от любимите детски автори – Виктор Самуилов, и художничката Зара Буюклийска показват закачливото си детско издание „Не е честно“ на сцената на левия полуетаж от 11 часа. „Книга, която няма да се уморите да разлиствате отново и отново“, гласи анонсът.

Серия от срещи с автограф традиционно организират от „Сиела“ на своя щанд – № 111. От 11 часа там ще бъде Михаил Вешим, от 12 – Калин Терзийски, а от 13 –Деян Енев.

Автографи от 11 до 14 часа на щанда на „Кръгозор“ (№ 321) ще раздава детската писателка Юлия Спиридонова – Юлка.

24 май (неделя)

Представяне на писателя Христо Карастоянов от 12 часа на щанда на „Жанет 45“ (№ 325).

„Христо Карастоянов разказва (в романа „Една и съща нощ”) пищно, трепкащо и задъхано за едно време, в което нито един от героите не успява да си поеме дъх. Голямата каша на хаоса се прошарва с дребни твърди частици, върху които читателят може да се крепи, додето вихърът на събитията го носи през разказваната история. Един голям политически роман и безогледно трезв подход при повествованието”, пише критикът Хелмут Шонауер за автора.

Площад Славейков