Депутатът Йордан Цонев (ДПС) призна пред медиите, че е имал срещи със собственика на КТБ Цветан Василев. Двамата се познавали от края на 90-те години. На срещите им обаче се говорело само по служебни теми, най-вече за законодателство, свързано с банковото дело.

В кулоарите на парламента Цонев обясни, че като председател на бюджетната комисия в миналия парламент се е срещал с всички банкери - с някои в неговия кабинет, с други в техните кабинети.

ямам сметки, членовете на моето семейство нямат сметки, никога не са имали, никога не сме имали кредити, никога не сме имали взаимоотношения с неговата банка", каза Цонев по адрес на Василев.

Депутатът разказа, че от лятото на 2013 г. до 11 март 2014 г. е работил по промените в банковото законодателство, касаещи такси, ипотечни кредити и др.

"В този период съм имал десетки, да не кажа стотици срещи с ръководството на асоциацията на търговските банки и с отделните собственици и изпълнителни директори на банките и с ръководството на БНБ. След приемането на промените в закона за банките не съм имал срещи", уточни Цонев. 

И заяви, че контактите му с банкери нямало да бъдат пречка за това да стигне до истината за случилото се в КТБ.

яма как да съм знаел преди началото на надзора, че практиките на този банкер са били такива. Защото, ако това е вярно и утре фалира друга банка, вие тук ще се строите да питате дали съм се срещал с нейното ръководство. Да срещал съм се, но не знам коя банка би фалирала", обясни Цонев.

Депутатът от ДПС допълни, че не се е засичал с Иван Костов в КТБ. 

ие с г-н Костов от 2000 г. не разговаряме и това е публична тайна", припомни Цонев.

Според неги има огромна разлика между неговото посещение в КТБ и това на Костов.

ърво, защото аз нямам сметки там, представяте ли си ако имам, второ, аз нямам кредити там, представяте ли си ако имам, трето, членове на моето семейство нямат договори консултантски, представяте ли си ако имам, а г-н Костов има - уви. Нали, не може да ме пришиват към хора, които имат може би и неслужебни отношения. Аз съм имал чисто служебни отношения, декларирал съм, че нямам никакъв конфликт на интереси, нямам никакви лични отношения с тази банка, нито със собственика и никога не съм имал". заяви Цонев.

Според него целта на оповестяването на името му до това на хора, които са се срещали с Василев не по служебни, а по лични въпроси е "да бъдем пришити към нелоялни практики".