Висшият съдебен съвет за втори път отстрани от длъжност съдийката от СГС Румяна Ченалова. Въпреки че не е изтекъл шестмесечният срок, за който разследваната и дисциплинарно, и от прокуратурата съдийка е отстранена, наказанието й е повторено на ново основание, съобщи "Правен свят".

Сега предложението бе внесено от главния прокурор Сотир Цацаров заради привличането й като обвиняема за длъжностно и документно престъпление. Ченалова е била поканена да се яви в сградата на съвета и макар да е забелязана в близост до сградата на ВСС, не се появила пред кадровиците, допълва правният сайт.

На 22 януари съветът отстрани Ченалова за 6 месеца заради образуваното срещу нея дисциплинарно производство за забавено произнасяне по около 50 дела, като само по едно забавянето е близо година. Също така се установи, че е демонстрирала предубеденост в становището си по казуса "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт и за забавено администрирането на жалбите по делото за фалита на двете дружества, дъщерни на френската компания.

Както Клуб Z писа вчера, кадровиците на Темида отложиха решението дали да преследват дисциплинарно съдийката по производство от 2013 г. за афера в Македония, за която е била разследвана. Мнението на ресорната комисия във ВСС бе да не се образува ново производство срещу нея, защото обвиненията от прокуротурата на съседната страна са свалени. Въпреки това Съветът отложи произнасянето си, за да бъде призована редовно съдийката.

Прави впечатление, че преследванията на Ченалова буквално "избухнаха", след като френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан даде интервю през декември, в което я визираше като "гнила ябълка". 

Днес в електронна агенция, която Делян Пеевски често избира за своите изявления, се появиха нови разкрития какви нередности е вършила съдийката по съвсем друг, "чисто нов" казус, касаещ търговско дружество.

Правосъдният министър Христо Иванов пък внесе предложения до ВСС за санкции срещу Ченалова и колегата й Ивайло Родопски, на които - както медиите писаха, - са се падали огромна част от търговските дела, свързани с "развода" между Делян Пеевски и Цветан Василев.