Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на „Българска  телекомуникационна компания” ЕАД в размер на 3 746 530 лв. (три милиона седемстотин четиридесет и шест хиляди петстотин и тридесет лева), съобщи антимоноплното ведомство.

Производството  е образувано на основание решение  на Върховния админстративен съд, с което казусът е  върнат на КЗК за ново разглеждане и произнасяне.

Проверката е по сигнал на „Източна телекомуникационна компания” АД, която твъри, че БТК едностранно и неправомерно е прекратила Договора за взаимно свързване на обществени електронни съобщителни мрежи.

Според КЗК БТК е злоупотребила с господстващо положение като е "налагала извъндоговорни нелоялни търговски условия в отношенията между страните, което води до тяхното преустановяване и възпрепятства осъществяването на конкурентна стопанска дейност, и прилагане на различни условия за едни и същ вид договори по отношение на определени партньори, при което те се поставят в неравностойно положение като конкуренти, с които се предотвратява, ограничава и нарушава конкуренцията и се засягат интересите на потребителите."   

Анализът на договорните клаузи показва, че въпреки формалната равнопоставеност договорът е едностранно прекратен от БТК на основания, които към момента на прекратяването са спорни между страните. Поведението на БТК е продиктувано от пазарната мощ на дружеството, която му позволява да наложи нелоялни и неравнопоставени условия извън формалните отношения, предвидени в договора между страните, обясняват от антимонополната комисия.

Според КЗК БТК е следвала различно поведение при сходни предходни случаи на констатиран нерегламентиран трафик. Антимонополистите посочват и че бившият държавен телеком е прекратил договорните си отношения с "Източна телекомуникационна компания" независимо от усилията на молителя да прекрати повикванията от посочените номера.