Тези, които произвеждат съдържание, техният дял от бюджета е по-малък от останалите пера по системата и не съответства на това, което допринасят.

Този медиен проблем открои председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов в коментар по бТВ за ниските заплати на журналистите от БНР, които в момента протестират срещу орязването на допълнителните им доходи с малко над 40%.

Както стана ясно, по закона за държавния бюджет, националното радио трябва да съкрати 10% от перото "издръжка за персонала". Този процент се равнява на 2,4 млн. лв. Тези средствата досега отиваха за хонорари на журналистите, но бяха пренасочени към други пера като пари за командировки, за капиталови разходи и пр. 

Лозанов посочи, че е говорил с ръководството на радиото тежестта да не пада върху хората, които правят радиото, и е призовал за диалог.

"Не мога да давам съвети, защото радиото е автономна медия. Затова - важен е диалогът вътре в радиото", каза председателят на СЕМ.

"Искането на оставки на ръководството засега не е основание за СЕМ да прекрати мандата му. Няма такова основание в закона. Ще има основание, ако БНР започне да не произвежда съдържание", допълни той.

Протестът пред сградата на радиото продължи и тази сутрин. Журналисти отправиха тежки обвинения към ръководството за злоупотреби, в т.ч. с обществени поръчки.

"Това са много тежки и силно хипотетични обвинения", посочи Лозанов и допълни, че ако има подозрения за злоупотреби, то това трябва да се провери от съответните институции - Сметната палата и др.