Дали летният туристически сезон ще е успешен или ще се провали? В парламента депутати от опозицията подложиха на кръстосан огън министъра на туризма Николина Ангелкова с въпроси какви компенсации търсим по повод очаквания спад на руски туристи. Според нея картината не е толкова мрачна.

Какво правите за очаквания спад, само преките загуби, които очаква браншът са над 160 млн. евро, запита Митлена Александрова (Атака).

Браншът очаква намаление на туристите с 25-30% от Русия. Същевременно най-големият туроператор "Томас Кук" е с по-малко 20% резервации. Няма чартъри от Франция, как ще дойдат туристите, запита депутатът от левицата Красимир Янков.

Министерството е предприело всички стъпки и пилците се броят наесен, каза Николина Ангелкова. Всяко говорене и пропагандиране за очакван спад на туризма не само, че не е полезно, но вреди на целия туристически бранш, заяви тя.

Според прогнозите на туристическото министерство очакваният спад на руските туристи ще се компенсира с увеличени посещения от туристи от ЕС, които по статистика формират над 60% от резервациите.

По данни на постоянния ни туристически представитев във Франкфурт, се очакват с 5% повече посещения на германци, поясни Ангелкова.

В България има 203 туристически организации, не знам какви данни използвате, за да прогнозирате, че сезонът ще се провали, обърна се тя към депутатите.